Funktionshindrade med aktivitets- och sjukersättning betalar högst skatt – inte ålderspensionärer!

 

 

Det pågår en kampanj styrd av våra starka pensionärsförbund, där de säger att ett pensionärspar mellan 2007-2014 betalat 100 000 kronor mer i skatt än löntagare. De har valt en period under vilken skatten för ålderspensionärer minskat vid två tillfällen och de har heller inte talat om på vilka löner de räknat på samt slagit ihop två personer! För att det skall låta mycket naturligvis. Tveksamt för mig som gillar riktiga siffror.

Nu föreslår (S) en ytterligare sänkning vilket ju även Alliansen tidigare har gjort ”om utrymme finns”. Det handlar dock fortfarande om blygsamma summor.

Vid alla tillfällen då sänkning av pensionärsskatten har gjorts och när den diskuteras av våra politiker har vår grupp ”förtidspensionärer” medvetet glöms bort. Våra medlemmar, funktionshindrade, med låg aktivitets- och sjukersättning är därför de som nu betalar högst skatt av alla!

Aktivitets- och sjukersättningen är låg, mellan 8-9 000 kronor per månad beroende på ålder. Det finns även några ålderspensionärer som har motsvarande låga inkomst, men knappast några löntagare annat än deltidsarbetande. Gör vi en riktig aktuell jämförande undersökning på hur skatterna ser ut just nu 2014 får vi följande resultat.

 • Personer med sjuk-/aktivitetsersättning betalar i snitt 9 % mer i skatt än löntagare med motsvarande inkomst
 • Ålderspensionärer med låg inkomst betalar i snitt 1,5 % mer i skatt än löntagare med motsvarande inkomst
 • Ålderspensionärer med lite högre inkomst betalar i snitt 3 % mer i skatt än löntagare med motsvarande inkomst

För en inkomst på 8 000 kronor per månad betalar en person med aktivitetsersättning totalt 9 000 kronor mer i skatt än en löntagare i år 2014 och 8 000 kronor mer i skatt än en ålderspensionär.

För en inkomst på 9 000 kronor per månad betalar en person med sjukersättning totalt nära 10 000 kronor mer i skatt än en löntagare i år 2014 och 8 000 kronor mer i skatt än en ålderspensionär.

Jag har tidigare skrivit inlägg här på sajten om att LSS-gruppen medvetet är bortglömd av våra politiker.

http://reclaimlss.org/2012/06/den-bortglomda-gruppen/

http://reclaimlss.org/2012/10/politikerhajar/

http://reclaimlss.org/2012/05/om-man-inte-syns-finns-man-inte/

 

Till dessa politiker som ”glömmer bort” vår grupp funktionshindrade för att den är ”få potentiella väljare”, får jag nu lägga till våra stora pensionärsorganisationer som bara diskuterar ålderspensionärers villkor. Det är en stor, stark och vältalig väljargrupp som om viljan fanns skulle kunna hjälpa även vår grupp ”förtidspensionärer”.

Jag har skrivit till dem – men än så länge utan respons.

Solidariteten i Sverige av idag är svag! ”Jag-samhället” är starkt!

 

Social tagging: >

12 Responses to Funktionshindrade med aktivitets- och sjukersättning betalar högst skatt – inte ålderspensionärer!

 1. Karl-Olov Nordin skriver:

  Ja jag håller med om dettta nu då Harald

  • Barbro Ståhl skriver:

   väldigt skönt att veta,har man varit ensam, så hade man alltså, inte haft råd till mat, har ataxi sen 4 tillbaka,7900 i månaden, räkningar denna månad, 7400,kul tur vi är två och väldigt låg hyra,eftersom jag äger nästan hela mitt hus

 2. Willy Engebrethsen skriver:

  Tyvärr är det så att ”vår” grupp inte är prioriterad i politiken. Hur många gånger nämns funktionsnedsättning och deras villkor av partierna? Ytterst sällan och jag tror inte det blir så mycket mer fastän det är valår. Hänger mycket på oss själva om vi ska få upp dessa frågor på ”dagordningen”. Att tvingas leva i fattigdom hela sitt liv är inte värdigt ett samhälle som säger/sa sig bygga på humanism.

 3. Roger Lindblom skriver:

  Man skulle kunna tro att politikerna samtliga är djupt kristna som gör allt för att uppfylla vissa bibeltexter. Som den här t.ex. ”Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.” (Matteus 13:12).

  Ingen skugga ska falla på Matteus för han talade inte om pengar utan om ”himmelrikets hemligheter”. Men som beskrivning av den ekonomiska situationen för vår grupp är det en sällsynt korrekt beskrivning fastän det skrevs för 2 000 år sedan.

 4. majbritt Lind skriver:

  Intressant och skrämmande.
  Solidariteten är liten.
  Även inom Funktionsnedsättningsgruppen.
  Jag minns när vi i FUB uppmärksammade att den som har en svag begåvning ofta även har psykiska problem – ja de var fler än andra utan den nedsättningen. Tyvärr var inte, dåvarande som de hette RSMH, intresserade av våra medlemmar. Nu slår jag troligvis på några.
  Det är viktigt att vi är lojala mot varandra. Troligvis finns det många Medlemmar i olika organisationer som har goda inkomster men för dem som aldrig varit eller kommer ut på arbetsmarkanden kommer framtiden att bli tuff.

 5. Britt-Inger Halvorsen skriver:

  Ja det är väldigt orättvist att personer med funktionsnedsättning som är beroende av bidrag ska betala mer i skatt än andra medborgare..

  Personer med funktionsnedsättning lever verkligen på existensminimum – hur ska det sluta?

  Personer med funktionsnedsättning behöver ofta mer sjukvård och mediciner än normala befolkningen.
  Personer med funktionsnedsättning har dyra bostäder och trots fullt bostadstillägg är bostaden dyr.
  Personer med funktionsnedsättning som har arbete på daglig verksamhet får ingen lönehöjning.
  Personer med funktionsnedsättning har svårigheter att få pengarna att räcka till!

  • Ariwinia Pettersson skriver:

   vi lever ofta långt under existensnivå efter läkarbesök och mediciner,många för att klara sig skippar både läkare,medicin och även tandvård och glasögon många ser dåligt för de har urgamla glasögon ,socialen är ej nån hjälp har man pga av denna lilla inkomst fått skulder så kan många inte betala utan hamnar hos kronofogden och då kan inte hyra bostad tex därför är många bostadslösa(väldigt många flyttar runt i tillfälliga boenden)många i denna grupp har det sämre än djuren

 6. Allan Ingster skriver:

  Skrämmande

 7. Zundiver skriver:

  Hej mycket intressant och alldeles korrekt. Dessutom har bostadstillägget till denna grupp återigen halkat efter pensionärernas i det övre taket med 340 kr. Alliansen höjde bostadstillägget 2005 med motiveringen att det halkat efter ålderspensionärernas och att de nu skulle jämställas med dem.

 8. Jonas Adolvsson skriver:

  Kan inte mer än hålla med många av oss med Sjukersättning har jobbat och betalat skatt i många år innan hälsan sviktade och nu pratar ingen om att vi skall få minskad inkomstskatt. Tur att man har lite ersättning från AFA

 9. Barbro Ståhl skriver:

  Jonas sjukersättning, är något man knappt kan leva på, ju mer skatt dom tar,ju mindre får man kan leva på

  • Jonas Adolvsson skriver:

   Överlever tack vare att jag också får lite pengar av AFA samt en handikappersättning från FK. Men fett är det inte. Jobbskatte avdrag och pensionärsskatt kan man drömma oM. Hur det skall gå när man blir ålderspensionärer kan vi bara drömma mardrömmar om.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: