Kunskap nödvändig för LSS

Jag skrev för några veckor sedan nedanstående Ledare till FUB Stockholms läns interna tidning.

Att den är rätt i tid fick jag tydligt verifierad när jag nu i helgen hade LSS utbildning för medlemmar i Gävle.

Det är oerhört viktigt att vi som hjälper våra medlemmar att få de insatser de har behov av vet vad vi kan kräva, dvs. varken mer eller mindre än vad lagen utlovar.

Men att LSS-handläggare inte kan LSS är helt absurt och att domare samt nämndemän i Förvaltningsrätten inte har kunskap i en rättighetslag är helt otroligt!

Men om detta återkommer jag i ett eget nytt inlägg framöver.

(Ledaren i Länet Runt nummer 1 2022:)

Ökad kunskap för bättre liv för våra funkis-medlemmar

Vi i FUB har i många år drivit att de som ansvarar för LSS samt de som jobbar med LSS-verksamheter, måste ha bättre kunskap om vad lagen om stöd och service (LSS) egentligen innebär. Detta för att de som omfattas av LSS ska få ”ett liv som andra med goda levnadsvillkor” som lagen föreskriver.

Men med alla undringar jag får från medlemmar, inser jag att vi glömt bort hur viktig kunskapen om LSS är även för oss anhöriga och andra personer i medlemmars nära omgivning. Det är hög tid att även vi lär oss mer om lagen.

Jag tänker tillbaka till när LSS infördes för snarat 30 år sedan och ansvaret hamnade hos kommunerna. Vilken chock det blev när vi upptäckte hur dålig kunskapen om LSS-gruppens behov var bland plötsligt ansvariga i våra kommuner. Det var då jag slutligen bestämde mig att ”jag måste kunna lagen bättre än LSS-handläggaren”, för att min son skulle få de insatser han behövde. Jag förstod hur viktigt det var att jag hade handläggarens respekt, för att inte bli rädd att de krav jag ställde indirekt skulle drabba min son negativt.

Något jag tyvärr hör igen vid mina kontakter med anhöriga, att de är rädda för att kritik ska drabba deras barn. Det kan inte vara LSS mening! Är det så, vilket även jag ibland undrar, ska inte den anhöriga känna skuld, utan ansvaret är kommunens. Det är ansvariga där som ska skämmas.

För ett antal år sedan fick jag frågan av ägaren och redaktören av ”HejaOlika” om att skriva något om något han kallade ”LSS-skolan”. Det har jag sedan dess gjort med en ny utgåva vartannat år. Från år 2021 är den helt digital, vilket ger både plus och minus.

Minus för att digitalt är svårt för många personer i LSS-gruppen. Plus för att skolan kontinuerligt kan uppdateras med eventuella ändringar i lagen. Så LSS-skolan2021 är i praktiken lika med LSS-skolan 2022 i dag.

HejaOlika har sett till att det finns möjligheter att ladda hem skolan till din Ipad eller liknade för maximal läsbarhet och vill du skriva ut på papper kan du göra så via en PDF som också erbjud, helt gratis. Tyvärr har det av utrymmesskäl inneburit att de flesta bilderna tagits bort.

Ladda hem och läs för att bli bättre än din LSS-handläggare! Jag kan lova att det även stimulerar handläggaren till bättre kunskap om LSS.

Vi måste alla tillsammans se till att höja kunskapen om LSS. Lagen är fortfarande bra och är en lag att vara stolt över. Att den eventuellt inte fungerar som den var tänkt beror inte på lagen utan på hur den uttolkas av myndigheterna.

För att personal ska få bättre kunskap om LSS gruppens behov och LSS, måste vi själva skaffa oss bättre kunskap. Först då får vi en meningsfull dialog utan onödiga konflikter.

Harald

2 Responses to Kunskap nödvändig för LSS

 1. Håkan Högberg skriver:

  Hej Harald!

  Det du tar upp är väldigt viktigt! Själv är jag hemmahörig i DHR och har jag alltid anset att utbildningar av vara medlemmar är en viktig strategi för att ge medlemmar och andra i deras omedbara närhet bättre möjlighet att tillvara ta sina intressen. Det också nödvendigt för att kunna driva ett rättighetspolitiska arbetet. Själva anser jag att den utbildning och kamratstöd jag fått via DHR har gett mig möjlighet att leva ett hyfsat bra liv.
  En annan grupp som verkligen skulle behöva både kunskap och stöd är god man. De kan inte LSS, SOL eller hälsosjukvårdslagen, vilket ger det svårt att sörja för person.

 2. Yvonne Malmgren skriver:

  Bra ! Harald.
  Oroväckande att inte lagreglerade insatser och kompetens går hand i hand.
  Tänk om det funnits kunskap från början. Så mycket pengar och mänskligt lidande vi hade sparat.
  Nu kommer den ena utredningen efter den andra. För att säkerställa och återställa insatser som har varit helt självklara.
  Jag tänker också på färdtjänsten och assistansreformen .

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: