Blir 2014 året då man gör något åt den ekonomiska situationen?

Damma av Brist på brådska. Den ligger på en bokhylla någonstans på regeringskansliet. Passa även på att damma av Möjlighet att leva som andra.

Två utredningar som kom år 2008. Båda dessa utredningar innehåller förslag som skulle förbättra livet för många personer med funktionsnedsättningar. Bland annat föreslås en utredning som skulle syfta på att hitta en lösning på den ekonomiska situationen för personer med omfattande funktionsnedsättningar.

Det finns alltså två statliga utredningar som identifierat ett problem, de har inte föreslagit någon lösning men de har i alla fall förstått att det finns en utbredd fattigdom bland personer med omfattande funktionsnedsättningar. Att regeringen inte har agerat kan bero på att dessa utredningar glömts bort. Jag har inte noterat att det funnits någon debatt om detta sedan denna artikel. Centerpartiet föreslog inför valet 2010 att en särskild ersättning skulle införas för personer med omfattande funktionsnedsättningar som aldrig skulle kunna arbeta. Sedan dess har det varit tyst.

Harald ger några förslag på lösning i tidigare inlägg. Det handlar om att undkomma det faktum att många individer lever på existensminimum. SKL har uppmärksammat att fler personer som bor i bostad med särskild service blir beroende av försörjningsstöd (socialbidrag) för att klara sig. Här finns säkerligen ett stort mörkertal där anhöriga går in med finansiering.

Blir 2014 året då regeringen gör något den ekonomiska situationen? Om man julstädar på regeringskansliet bör man inte slänga dessa utredningar, man bör damma av dem. Tillsammans måste vi påminna om att de finns.

 

Social tagging:

2 Responses to Blir 2014 året då man gör något åt den ekonomiska situationen?

 1. Harald skriver:

  De enkla lösningar som inte kräver lagändring men som ger god effekt:

  •Taket för hyra i FK bostadstilläggssystem för funktionshindrade skall tas bort. Ersätts av max-yta per person för att korrigera för olikheter i hyresnivåer i Sverige och avsaknad av möjligheter att välja bostad.
  •FK skall sluta konfiskera besparingar. FK skall i sin kalkyl räkna inkomst på samma sätt som i Självdeklarationen (inte göra märkliga egna tillägg av ”fiktiv” extra inkomst av kapital)

  Det kan departementet göra enkelt genom nya direktiv till FK!

  Och om FK och departementet inte snabbar på så får alla kommunerna som har hyror i särskilt boende över 5000 sek per månad införa KBH (Kommunalt bostadstillägg)

  Inget av detta kräver lagändring bara beslutsamma ansvariga politiker!

 2. Karl-Olov Nordin skriver:

  Ja jag hoppas att 2014 Blír ettt Bättre år nu då.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: