Politiker saknar viljan att värna LSS?

”Politik är att vilja” sa Olof Palme i mitten av 60-talet.

Även politiker från andra partier och mycket senare har, trots tveksamheter mot Palme i allmänhet, stöttat detta uttalande. T.ex. mitt moderata kommunalråd som använde detta citat i kommunfullmäktige 2011 och fortsatte: ”För politik ÄR att vilja. Så måste det vara. Det måste vara så att vi som är politiskt aktiva har en önskan och drivkraft att förändra och förbättra samhället.”

Jag har i ett inlägg förra veckan sagt ”LSS problem är attityder” och så är det naturligtvis generellt bland tjänstemän, LSS handläggare, jurister och kanske även bland oinvigd allmänhet.

Men jag får väl efter påpekande från kamrater fylla på med att ett av de främsta problemen för LSS är avsaknad av politiks vilja från Maria Larsson och andra ansvariga politiker att värna den för funktionshindrade viktiga reformen från 1994. Någon påpekade att detta inte behöver betyda att hennes attityder är fel. Hon har ju i ett färskt uttalande i Dagens Samhälle den 16 oktober i år sagt:

”LSS har stor betydelse för att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att vara delaktiga i samhället. Att värna och vårda denna lagstiftning handlar därför om att även fortsättningsvis kunna ge människor det stöd som de har rätt till.”

Samtidigt har hon, som vi påpekat ett antal gånger här på bloggen, ”begravt” flera viktiga LSS utredningar sedan 2008 och framåt. Och konsekvent ”glömt bort” LSS personal i ”Omvårdnadslyften” dvs. statliga pengar till kompetensutveckling för vårdpersonal.

Är det kanske så trots allt så att Maria Larsson saknar viljan att värna LSS?

Reclaim LSS!

Social tagging: >

2 Responses to Politiker saknar viljan att värna LSS?

  1. Eva-Mari skriver:

    Japp, precis så är det 🙁 Fram för lite ”nya” politiker som har den ”rätta viljan” 😉

  2. Torsten Hober skriver:

    LSS måste bli en utveckling av verksamheten, som idag sköts i allt för enkla banor. Autism är en så svår skada att man måste utveckla fritidsverksamheten med t.ex. Delta i musikträning t.ex slå på trumma, delta med marrackas eller smatterpinnar., bassängbad . Möjlighet till att måla med pensel eller ”fingermålning”, tillgång till varierad gympa(Friskis och Svettis) dans i grupp eller pardans, cykelåkning med tandem eller jämförbart, vandring i fjällnatur, vilket vi gjort i Tänndalen
    Det är sådant vi nu saknar , då kommunen sätter gränserna.
    Jag har skrivit om detta i min bok” Växa med Torbjörn-och med autism”

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: