Vem har råd med duktiga lobbyister?

Jag har tidigare skrivit ett inlägg på den här bloggen, ”Vem styr budskapet”, där jag konstaterade att de som har råd med duktiga lobbyister som kan sprida ”mitt budskap” i media, kan påverka både opinion och beslutsfattare.

Nu pågår något dylikt när det gäller fusk i personlig assistans. Visst skall regeringen stävja fusket – men inte på det sätt som nu sker i media, där i praktiken det blir brukarna som behöver personlig assistans, som blir de som drabbas när hela reformen ifrågasätts.

De artiklar som i senaste veckan varit i DN och Expressen har knappast haft som syfte att få regeringen att se över det övergripande regelverket i lagen, vilket inte är det FK håller på med. Målet är väl som vanligt att uppröra läsarna och allmänheten?

Alla former av stöd och bidrag inbjuder till fusk från alla samhällsklasser t.o.m. från politiker. Ju sämre och slarvigare regelverket är och ju obefintligare uppföljningen är, ju mer oseriösa företag/människor söker sig dit.

Så felet med t.ex. personlig assistans är att vem som helst utan kontroll och godkännande av någon myndighet kan starta ”assistansbolag”. Jämför detta med Socialstyrelsens tillstånd att starta och driva en privat gruppbostad. Det har bl.a. inneburet att kanske är ”Privata LSS-boenden är bättre än kommunala” som vi skrev tidigare här på bloggen.

Så skyll inte på FK eller brukarna och definitivt inte på insatsen som sådan, som är nödvändig för att vi skall uppfylla LSS lagen och dessutom som land ”FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”.

Någon med tveksamt syfte har just nu duktiga lobbyister?

Social tagging: >

2 Responses to Vem har råd med duktiga lobbyister?

 1. Elisabeth Sandlund skriver:

  Jag tror att vi som tycker att personlig assistans är en viktig reform som inte får förfuskas har störst anledning av alla att vända oss emot skurkarna som utnyttjar svagheterna i systemet och den bristfälliga kontrollen för sin kriminella verksamhet. Här är en länk till min ledare i Dagen tidigare i veckan: http://www.dagen.se/opinion/miljardsvinn-som-bor-upprora/

 2. Harald skriver:

  Jag skrev för ett år sedan inlägget ”Vem styr budskapet”, hur skickliga lobbyister planterar budskap som sedan sprids i media.

  När det gäller fusk i personlig assistans så kommer den just nu för att ta udden av en diskussion om vad FK gör och hur det påverkar kommunernas kostnader för LSS?

  Fusket har ju dessutom överdrivits av den statliga utredningen, troligtvis av samma skäl som ovan för att ta fokus från rapporterna i media om konsekvenserna av FKs omräkningar?

  Nu kommer motelden från assistansbolagen:
  http://www.foraldrakraft.se/articles/assistans/hur-stort-%C3%A4r-fusket-en-tiondel-eller-en-tusendel

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: