LSS är inte dyrt!

Jag har tidigare skrivit två inlägg ”Kostar LSS för mycket?” och ”LSS är för dyrt?” där jag visat att insatserna i LSS, förutom personlig assistans, inte ökat mer än inflationen tillsammans med en begränsad ökning av antalet personer per år.

I 1989 års handikapputredning, som var underlag till prop.199293:159 som föreslog LSS lagen, beräknades antalet som skulle omfattas av lagen till 100 000 personer. I dag har 63 000 personer LSS insatser, dvs. bara 2/3 av ursprunglig prognos! Så budskapet borde vara att LSS (exklusive personlig assistans) som kommunerna står för är betydligt billigare än vad som ursprungligen beräknades.

Däremot beräknades antalet personer med omfattande funktionshinder som skulle få personlig assistans till 7 000. I dag har 20 000 personer personlig assistans! Dvs. en tredubbling mot prognos. Dessutom har antalet timmar person och vecka ökat från 65 till 115 från 1994 till idag. Jämfört med ursprunglig prognos har personlig assistans blivit nästan 6 gånger dyrare.

SKL och kommunerna har inte fog för att klaga, snarare tvärtom!

När vi pratar om LSS kostnader måste vi alla hålla isär vad vi pratar om! Annars lurar vi både politiker och allmänheten.

 

Social tagging:

3 Responses to LSS är inte dyrt!

 1. Hejsan!

  Jag som skriver denna kommentar heter Karl-Olov Nordin

  Och jag tycker detta är bra att ni Upplyser om LSS Konstnadsbiten nu då.

  Mvh: Karl-Olov

 2. Elisabeth Sandlund skriver:

  Kan det till och med vara så att det finns ett samband? Eftersom insatserna inom LSS inte fungerar som avsett är det inte underligt om de som har möjlighet i stället försöker få personlig assistans, vilket blir mycket dyrare för samhället som helhet. Dock inte för kommunerna eftersom det är Försäkringskassan, dvs staten, som står för de fiolerna. Att exempelvis låta den som bor i gruppbostad få kontaktperson och/eller ledsagare för att kunna utöva egna intressen några timmar i veckan är mycket, mycket billigare än dygnet-runt-assistans i egen lägenhet som ger full frihet att göra vad man vill. Ändå snålar kommunerna systematiskt på de minst kostsamma insatserna. Och det kan de fortsätta med så länge domstolarna inte har något att invända trots att lagens påbud om ”ett liv som andra” inte uppfylls.

 3. Harald skriver:

  Det är kanske inte så märkligt att ju sämre kommunens boende blir, ju mer efterfrågas personlig assistans. Det var knappast tanken från start och därmed prognosmissen.

  Nu försöker FK föra tillbaka kostnaden till kommunerna. För det får de utstå mycken kritik. Kommunerna har klarat sig bättre. Varför?

  Som vanligt när myndigheter strider om vilket ”kostnadställe” som skall betala är de stora förlorarna de som pengarna skall användas till.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: