Varför måste vi kämpa för våra rättigheter?

Vi är många som kämpar för att få de rättigheter som är lagstadgade i LSS och i FN Konventioner år efter år.

Men när ser vi resultat? Och varför måste vi kämpa?

Vi har ju bra lagar som styr och är man uppfostrad som jag gäller dessa lagar alla.

Men tyvärr verkar det inte lika självklart för politiker och kommuner? Jag får höra kommentarer som ”så fungerar det inte här” eller den än mer frustrerande ”vi har bestämt”. Om det inte bara är okunskap, så är det en smitta från Socialtjänstlagen där kommunen har mer utrymme för egna lösningar. LSS gäller lika i hela landet och för alla som omfattas av just den lagen. Här finns inget utrymme för egna kommunala riktlinjer!

Det som stör mig ännu mer är att många politiker (tyvärr de flesta) inte bryr sig om vad som händer med en så liten väljargrupp, som dessutom är ”tärande”. Det går så långt att de visar LSS-gruppen sitt förakt genom att påstå att de är ”bidragstagare som inte vill göra rätt för sig”. Man ifrågasätter allt i LSS som kostar pengar. Som att det inte räcker med att ha en svår funktionsnedsättning. Man kan undra var i nedförsbacken mot gamla tiders fattighjon färden ska stoppas?

Jag vet av tidigare erfarenheter att jag kommer att få kritik för det inlägget, för att det även i FUB finns medlemmar som även är aktiva i vissa av våra politiska partier och därför kan känna sig utpekade – med all rätt! Men FUB ska vara en opolitisk organisation – så jag tar de smällarna med rak nacke.

Att personer i LSS-gruppen.  som på grund av sina funktionshinder inte kan få eller ta ett riktigt betalt arbete, ska straffas med låga bidrag är ofattbart för mig. Ni har säkert läst vad jag skrivit i förordet till ”Fångad i fattigdom 2021”. Det innebär inte att jag är socialist, utan bara att jag förtydligar vad våra lagar föreskriver.

Att levnadsförhållanden blivit så orimliga för LSS-gruppen, beror enbart på beslut som tagits av våra ansvariga politiker och endast politiker kan rätta till detta. Men inget politiskt parti har detta på sin prioriterade ”kort-lista”. Några partier har tvärtom tydliga försämringar på sin agenda för ”bidragstagare”. Vad är det för människosyn? Allas lika värde gäller väl fortfarande i Sverige?

Att slå på de som redan ligger är inte ok i någon (riktig) sport och borde inte vara det i politiken heller (oavsett politisk färg)?

Att LSS inte fungerar är numera helt uppenbart för alla som inte har skygglappar.

Jag vägrar dock att påstå att det beror på en ”otydlig lag” utan envisas med att säga att det är de som väljer att tolka lagen fel som måste utbildas. Att lagen är otydlig är bara en i raden av ”dåliga ursäkter”. Om du vill förstå LSS och att den handlar om individuella behov är lagens mål inte otydliga!

Jag har i många år önskat att jag skulle kunna sluta kämpa, kämpa, kämpa…..

Samtidigt har jag sagt ”Jag får aldrig ge upp”. Så kämpa med mig!

2 Responses to Varför måste vi kämpa för våra rättigheter?

 1. Yvonne Malmgren skriver:

  LSS och assistansreformen blev ett hot.
  LSS och assistansreformen gav möjligheter till bättre verktyg så att fler människor fick inflytande, medbestämmande i sin vardag. Så enkelt som att få tänka själv (eller med stöd av företrädare) och ta egna beslut över sin livssituation.
  Att få makten över sitt liv måste tolkas mer medmänskligt än som en juridisk fråga.
  Att ha makten över sitt eget liv måste väl ända vara det mest demokratiska i en välfärdsstat.
  Argumenten att lagen har varit luddig och otydlig. Är bara en ursäkt för att linda in värderingar i ett så kallat demokratiskt samhälle där alla inte få plats.

  • Harald skriver:

   Hej Yvonne,
   Empati är en egenskap våra ledande politiker verkar sakna?
   Den juridiska kampen har ju okunskapen eller viljan hos förvaltningsrätterna satt stopp för.
   Att de enskilda förlorar i över 90 procent av målen i domstolen är ju egentligen statistiskt omöjligt!
   / Harald

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: