Ödmjukhet är mitt motsatsord till Besserwisser

I synonymordboken saknas motsatsord till besserwisser –  så jag har skapat ett eget.

Jag har tidigare skrivit några inlägg om Besserwisser – de som påstår sig kunna allt vid alla tillfällen. Det senaste inlägget var ”Nu vet alla vad en besserwisser är” föranlett av att media plötsligt översvämmats av personer som säger sig vara experter om Corona. Alla är experter från influensers, författare, tidigare läkare och nuvarande läkare och professorer, med diverse olika specialiteter med tveksam relevans. Några sticker ut med sin aggressiva hållning – andra bara med att de vill synas i rampljuset.

Det har fortsatt i accelererande takt och nu har även våra riksdagspolitiker och partiledare tillkommit. Ett annat inlägg jag skrivit var ”Okunskap skapar besserwisser – inte kunskap”. Det passar utmärkt för dessa tillkommande allvetare. Plötsligt är de så säkra på hur pandemin skulle ha bemötts. Detta trots mycket grund egen kunskap att fortsatt stor osäkerheten bland de verkliga specialisterna bland våra forskare.

Jag har träffat ett antal makthavare som jag plockat in fållan ”besserwisser” i mitt område hur LSS ska tolkas, men som visat sig ha en ganska grund kunskap. Det som jag upplevt som intressant är hur ökad kunskap, hos till exempel läkare och jurister leder till att dessa blir mer ödmjuka i sina uttalanden. De tvärsäkra uttalandena förbyts ofta i mer försiktiga, ju mer specialister de är. Det har under senaste månaderna blivit allt tydligare.

Jag har en viss förståelse för att politiker gärna vill vara till lags och ge oss medborgare allt mer frihet. De vill så gärna att de då kan blunda för eventuella negativa konsekvenser.

Det är då så befriande att höra våra riktiga specialister i presskonferenserna uttrycka sin ödmjukhet om sin kunskap om Corona och dess orsak och spridning. Istället för att kölhala dessa personer från FMH och Socialstyrelsen i media borde vi hylla dem just för sin ödmjukhet inför sina svåra arbetsuppgifter. Endast när pandemin förhoppningsfullt är över, vet vi vad som var rätt gissat respektive fel gissat.

Låt oss slippa besserwisser som då säger ”Vad var det ja sa!”

Social tagging:

2 Responses to Ödmjukhet är mitt motsatsord till Besserwisser

 1. Yvonne Malmgren skriver:

  Harald, tänkvärt och träffsäkert!
  Under pandemins framfart förundrar man sig över alla experter.

 2. Annika Eriksson Sinclair skriver:

  Hej !
  under rådande pandemi så forceras den umdermåliga LSS utredningen av Gunilla von Malmborg ut .Liberalerna påstår sig fått bort de värsta grodorna men har tydligen inte kunnat hindra utredningen att forceras ut .Är den utforcerad för att Socialdemokraterna så gärna nu vill be om förlåtelse för sitt fatala misstag att attackera de svårast funktionshindrade 2015. Knappast!!
  Vill man nu säkerställa att de funktionshindrade barnen äntligen får vad dom har rätt till knappast!!
  Under rådande pandemi dör även unga och äldre inom LSS .Efter att ha läst IVO rapporten som kom nu i dagarna så vill man bara gråta. Ivo rapporten riktar skarp kritik mot hanteringen av covid 19 för riskgrupperna. Handen på hjärtat hade någon väntat sig något annat?Den kommission som kommer hoppas jag reder i allt på ett opartiskt sätt och på det sätt Bo Rothstein förespråkar utan prestige.Efter det hoppas jag vi kan plocka bort dom värsta grodorna för att citera en känd Liberal och detta ur riksdagen och S som parti så vi får in partier som vill oss väl.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: