Att inte få bestämma över sin vardag

Många människor i Sverige sitter nu i frivillig karantän. Trots att vi älskar att träffa människor. Ha mänskliga möten och se varandra i ögonen – ett handslag, ett leende, en kram, ett skratt.

För många blir hemmet som ett fängelse med bara enstaka ljusglimtar när man går ut på promenad på bestämda tider. Man tar sig till affären och hem igen om man inte är 70+.

Precis så här är livet för många människor som har LSS. Inte enbart under kriser utan alltid!

Det är andra personer som bestämmer om deras liv! Den känslan får nästan alla känna på, när vi nu sitter i en karantän som myndigheter uppmanat till.

Behåll tanken och känslan du har, när du nu sitter i corona karantän. Precis så här är vardagen för många barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar. Någon annan bestämmer när du ska gå ut, äta, duscha, gå på toa, om du får träffa kompisar. Att någon annan bestämmer för vem och vilken relation som du känner är mest viktig för dig.

För många av oss är det självklart att bestämma över sitt eget liv. Att ha ett självbestämmande att kunna göra vad man vill, när man vill och med vem.

Jag hoppas på att något positivt som kan komma ur den här situationen, när vi är igenom den. Jag hoppas att det kan bli lättare för fler människor att förstå hur det känns att inte ha makten över sitt liv. Att inte själv kunna bestämma vilken relation med andra som jag kan ha. Att hela tiden leva med osäkerheten att det liv jag nu har, närsomhelst – en gång om året eller vartannat år genom myndighetsbeslut– kan tas ifrån mig.

Förhoppningsvis blir det enklare att skapa en förståelse hos fler människor, när det finns en självupplevd verklighet, den som vi nu befinner oss i, att relatera till.

Ur den förståelsen kan komma något gott för funktionsrättsrörelsen.

Att rättigheter för människor med funktionsvariationer är mänskliga rättigheter, som ska gälla även för dem.

Jeanette Fridh Aktiv inom FUB Malmö

Social tagging:

5 Responses to Att inte få bestämma över sin vardag

 1. Anneli skriver:

  Så bra skrivet! Tack!

 2. Bibbi skriver:

  Hoppet dör aldrig!
  Så låt oss alla hoppas.

 3. Harald skriver:

  Ett riktigt bra tajmat inlägg!
  Tack Jeanette

 4. Christer Pettersson skriver:

  Håller med, en riktigt bra beskrivning av hur livet gestaltar sig för de gruppboende.

 5. Yvonne Malmgren skriver:

  Bra skrivet!.Kan alla drastiska åtgärder som genomförs nu, inspirera våra politiker att vidta kloka beslut för att lösa krisen för personer med funktionsnedsättning. Då får de flesta en bättre framtid.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: