Digitalisering blir diskriminering!

Nu ska Sverige digitaliseras och bli kontantlöst!

Det har politikerna bestämt. Det ska bli billigare och enklare för alla. Ja man har ju redan förstört vår postdistribution och i princip avskaffat våra kontanter!

Men har våra makthavare glömt att diskriminering är förbjudet och att vår välfärd är till för alla. Om någon ska prioriteras så ska de med störst svårigheter gå först, eller hur?

Redan att tillåta att nästan alla affärer och andra inrättningar kan neka kontanter, ställer en stor grupp utanför – de som av olika skäl inte kan få kreditkort. Till exempel personer med utvecklingsstörning som inte kan läsa eller skriva. Det begränsar verkligen dessa personers möjlighet att delta i samhället. Är inte det diskriminering?

Jag har tidigare uppmärksammat problemet med 1177 att det krävs BankID för huvudmannen vilket ställer God man. För min son liksom många andra är det inte är möjligt att få BankID, då han varken kan tala eller skriva, dvs. beställa och kvittera ett BamkID. Som hans Gode man får jag då inte tillgång till att läsa hans journaler, förnya recept, beställa förbrukningshjälpmedel, etc. eftersom det måste göras digitalt numera. Än värre är att det inte går att boka tid till läkare eller annan sjukvårdspersonal. Allt detta skall ju göras på 1177 efter personlig inloggning. Jag hade en dialog med 1177 om detta – men det var som att prata med en vägg! Jag gav upp, då han som tur är kan få hjälp med det mesta av kommunens sköterska eftersom han bor på gruppbostad.

Naturligtvis borde jag som God man via inloggning med mitt BankID komma åt hans uppgifter precis som jag kan på vår bank. På Nordea kan jag sköta valda delar av hans bankaffärer som betalningar etc. genom en s.k. “God mans konto” koppling. Men viljan måste finnas och staten måste sätta ned foten.

 Nu har Försäkringskassan (FK) slutat skicka ut årsbesked om inkomst utan att de aviserat detta i god tid. Jag fick beskedet om detta från Överförmyndaren (ÖF) som också blivet tagen på sängen. Det försvårar årsavräkningen både för God man och för de på ÖF som ska kontrollera. Att ändra hans uppgifter som krävs för exempelvis bostadstillägg går heller inte att göra via min inloggning på FK. Visst kan man hänvisa till personlig integritet, men de dokument jag som God man får och ska underteckna måste ändå vara tillgängliga. Genom detta försvåras mitt jobb som god man i onödan. Som anhörig får jag stå ut med det Men för Gode män som inte är anhöriga, vilket ju myndigheten vill ha, blir jobbet krångligt och därmed ointressant. Och det behövs verkligen fler externa Gode män.

Kommunen där min son bor har just aviserat, att lönebesked (för Hab-ersättningen) ska hämtas digitalt framöver! Det kanske jag/lokalföreningen kan hantera med de bra kontakter vi har med politiker på kommunen? Men det gäller säkert inte alla. Klart är att kommunen måste ta i beaktande alla sina innevånare när man bygger nya system. Alla ska vara med! Annars är det diskriminering?

 Men utanförskapet ökar inte bara det ekonomiska området! Vi har i Region Stockholm redan problem med anonyma SL-kort och vårdkontakter som har privatiserats, utan tanke på att många behövande hamnar utanför, bland andra personer med medelsvår/svår utvecklingsstörning.

Lagligt – nej! Bryr sig politiker och andra makthavare – nej!

10 Responses to Digitalisering blir diskriminering!

 1. Eva Gustafsson skriver:

  Ja, det är verkligen ett elände och mycket dåligt. Sitter just nu med årsräkning för min son/huvudman.
  Dock har vi nyligen efter kontakt med Nordea äntligen lyckats få ett mobilt bank-ID för sonen. Ett stor lyft!
  Därför har jag t ex kunnat logga in på t ex FK och Skatteverket för att hitta sånt jag behöver för årsräkningen. Att FK inte skickar ut kontrolluppgift mer är ju horribelt, särskilt för den här gruppen. Men nu lyckades jag alltså ändå, vilket dock inte ändrar att det är skitdåligt.
  Vad gäller habersättning så kan jag berätta att i vår kommun (Uppsala) så har vi aldrig fått några som helst specar för habersättningen, alltså varken digitalt eller på papper. Därför kan jag ju inte ens kolla om det verkar stämma. Men det kommer in pengar med olika belopp månadsvis och jag har slutat skälla på kommunen om det här.
  Bra inlägg av dig som vanligt! Man fattar inte hur de tänker, de som bestämmer om sånt här. Förmodligen tänker de inte alls…

 2. Maria Holmberg skriver:

  Harald mycket bra att du lyfter dessa frågor. Jag behövde uppgifter innan 31 jan. Jag behövde gå till banken för att få uppgift på papper om konton och fonder 31/12 2019. På banken var det rena rama kalabaliken. Jag kom längre och längre bak i kön. Varför? Jo totalt stopp för kontanthantering. Så många människor var upprörda och förtvivlade så de gick fram t disken oavsett att någon redan höll på med sina ärenden. De flesta var äldre. Största banken i stan har inga automater i närheten.
  Sedan till det sk Servicekontoret. Du ska göra si med det och så med det. Ja ha. Helt olika sätt för 2 papper. Nä men det funkar ej med personbeviset. Ja då tar jag ut ett till dig. Hon var snäll. Jag gick ut totalt snurrig i huvudet. Detta pga att jag behövde 2 papper. Jag har medanvändaravtal på banken. Jag har fullmakter. Intyg god man. Ändå tar det flera timmar att fixa. Kommer några andra än anhöriga vilja vara företrädare när det är så här svårt? Mycket får jag fixat på ”annorlunda” sätt. ”Vi hjälper dig ändå.” Min upplevelse är att det blivit mycket krångligare och svårare under 2019. Hur funkar fullmakt på Apoteket? Du ser digitalt det som är utanför apodos. Ja ha. Men jag vill även se apodosen. Ring dit då. Apoteket kan ej svara på varför det funkar som det gör. De tar ut hela listan åt mig. Men gör de rätt då???

  Harald, det är inte ok.

  Maria

 3. Annika Eriksson Sinclair skriver:

  Då vi har intelligentare grannar i våra grannländer så vill jag lyfta just det .Där har man gjort så med kontanter bla att det inte är ok att inte ta emot kontanter och samtliga banker mm måste kunna tillhanda hålla kontanter.Även har det kommit regler om att bankomater måste finnas osv.Allt för att kunna tillgodose just grupperna du här nämner.Man är mer rädd om sina invånare tydligen .

 4. Maria Holmberg skriver:

  Bor i Västernorrland, Sverige. Någon sa att det i några städer i länet finns det öht ingen bank som tar emot kontanter. Man måste åka minst 10 mil. En skröna… I automater är det max 20 000 kr på 30 dagar som gäller. Min huvudman bor i en annan stad. Banken föreslog en sådan där ”växel”. Men han kan inte skriva… Pengar i madrassen får det bli.

 5. Asta Norrman skriver:

  Bra artikel. Vi har verkligen fått problem med att sköta vår 13 årings ärenden. Jag har gått så långt jag kan med både 1177 och habiliteringen. Har uttryckt önskemål om att de tar hand om detta problem i stället för att var och en anhörig/god man ska behöva lägga massa tid på detta. Har till slut fått veta om en legitimation som kallas Freja eID men för att få den måste man ha ett pass. Nu är det beställt så jag hoppas detta löser sig snart.
  När det gäller kort, så går det bra att göra flesta sina ärenden med ett debetkort.
  Tills vi har fått detta ordnat är det långa telefonköer som gäller för alla kontakter med sjukvården. Ja det är tur att vi anhöriga har inget annat med tiden att göra än att sitta i telefonkö.

 6. Harald skriver:

  Ibland är jag ”fyrkantig” som juristerna. Jag vill att det jag gör som God man ska vara juridiskt rätt.
  En person som inte kan hantera eller förstå ett kreditkort ska inte få ett sådant – självklart enligt juridiken.
  Detsamma gäller BankID.
  Visst går det att få kort även för typ min son av ICA m.fl.. De som går att beställa på nätet. Men där avstår jag.
  Jag vill ha ett kort som det Nordea gett mig på ” God man kontot” där mitt och hans namn står samt jag är ansvarig för detta. Inget någon annan ska använda.

 7. Yvonne Malmgren skriver:

  Harald, Tänkvärt och träffsäkert som vanligt. Och skrämmande.
  Denna digitalisering behöver vi också se i ett större perspektiv. Om Sverige blir kontantlös, hur sårbara vi blir.
  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB Skickade ut 2018 viktig information till samhällets medborgare. Hur vi ska vara förberedda ”om krisen eller kriget kommer”
  Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? En punkt är om betalkort och bankomater inte fungerar.Där uppmanar MSB att ha kontanter hemma.

 8. Maria Holmberg skriver:

  Harald, jag vill oxå göra rätt. Känns inte rätt när människor är ”snälla” och gör undantag för att fixa saker t mig.
  Håller ff på med att få tillgång t dosrecepten. Ehälsomyndigheten gav info om olika sätt att prova! Om inte går du till Apoteket så får du se dosrecepten Inte svar på min fråga hur det fungerar. Apoteket visste inte att jag ej kan se dosrecept. Till saken hör en genetisk medicinkänslighet. Kan vara bråttom kolla dosrecept.
  För att få nytt ICA kort krävdes intygande och underskrift enl penningtvättlagen. Då gjorde Nordea ett undantag för ett kort för fickpengar. Känns inte bra. Nu misstämmer boendets redovisning rejält för det kortet. Så fiffiga lösningar kan ge problem. Jag använder f löpande utgifter kort m våra båda namn på. Detta är en svårgenomtränglig djungel. Det tror jag kan ge fiffiga lösningar som inte är säkra. Bäddar för oegentligheter.

 9. Thomas Juneborg skriver:

  En mycket viktig aspekt i tillgänglighetsdebatten som väldigt sällan lyfts från vår sida.

 10. Sara skriver:

  Det är även svårt för kontaktansvariga på Lss-boende att köpa bl a kläder till de boende då man oftast inte har tiden eller möjligheten inom sina arbetstimmar att handla i fysisk butik. Det finns numera många butiker på internet med kläder som inte finns i fysisk butik. Personal måste tänka på plaggets material och funktion i många fall och det går ofta inte ihop med dagens mode. Om god man fick tillstånd att godkänna köpet på webbsidan med bank-id för aktuell boende så skulle det lösa flera problem med bland annat klädköp! Detsamma gäller även beställning av varor på vissa livsmedelsbutiker, apotek, Ikea mfl.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: