Vem är alla?

 

Idag har Förbundsordförande för Autism och Asperger förbundet ett alldeles utmärkt inlägg på Heja Olika som jag rekommenderar alla att läsa.

Hon skriver kanske lite upprörd:
”Magdalena Andersson deklarerade på Harpsund att ”Sveriges nya ekonomiska styrka ska komma alla till del”. Vad menas med ”alla”? Ingår alla de som har drabbats av åtstramningarna inom LSS?”

Hon fortsätter:
”Regeringen försöker utmåla åtstramningen som ett agerande mot fusk, baserat på tveksamt underlag, men det är uppenbart att åtgärderna har fått oacceptabla konsekvenser.”

Hon konstaterar:
”Förutom att ställa utsatta grupper mot varandra ställer regeringen genom direktiven till LSS-utredningen också olika insatser mot varandra. Eventuella förbättringar inom övriga insatser ska finansieras genom neddragning av assistansen.”
”Detta visar på stor okunskap både om LSS-lagens intentioner och den verklighet som personer med funktionsnedsättningar lever i. Många har drabbats hårt av de stora försämringar som har skett även inom övriga insatser, t.ex. boende, ledsagning och avlastning. En plats på ett gruppboende ersätter inte behovet av en kontaktperson. Gruppbostad och assistans kan inte bytas ut mot varandra utan att se till varje individs behov. Olika individer behöver olika kombinationer av insatser.”

Avslutningen är superb;
Om Sveriges ekonomiska styrka ska komma ALLA till del och alla ska få ett gott och meningsfullt liv behöver vi ta ett seriöst grepp om LSS och även socialförsäkringssystemet.
• Direktiven till LSS-utredningen måste göras om. Fokus måste läggas på individens behov ur ett helhets- och rättighetsperspektiv.
• Ett akut agerande för att rätta till assistanshaveriet måste ske.
• Fattigdomsfällan för personer med funktionsnedsättningar måste undanröjas.

Läs hela debattartikeln här

 

Social tagging: > >

2 Responses to Vem är alla?

  1. Thomas Juneborg skriver:

    Hörde också att Magdalena Andersson ännu en gång glatt meddelade att Sveriges ekonomi går som tåget och att det finns ett reformutrymme, utgiftsökningar på hela 40 miljarder kr. 40 miljarder – 40 000 miljoner kr är väldigt mycket pengar som finansministern vill spendera på olika sätt, bland annat mer pengar till kommunerna och polisen.

    Med tanke på den stora summor som enligt finansministern finns tillgängliga för att stärka välfärden kom inte och säg att pengarna är slut, att vi inte har råd med personlig assistans och övriga LSS insatser efter behov och att notan för vår på papperet fantastiska LSS lag är på tok för hög. Det finns pengar och det måste vi trycka på stenhårt varje gång finansministerns hjälpreda Åsa Regnér kommer med nya utspel att ”kostnaden för assistansen skenar”.

  2. Helena skriver:

    Mkt bra kommentarer som jag delat friskt idag. Instämmer även i Thomas kommentarer. Det finns pengar. Problemet är moralpaniken och värderingarna

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: