Tillsammans gör vi skillnad!

Nu är det bevisat att engagerade intresseorganisationer tillsammans med likaså engagerade politiker och tjänstemän i kommuner gör skillnad, för de personer som behöver stöd enligt LSS!

Den 18 augusti var det stor prisutdelning för ”Bästa LSS-kommun” på Scandic Grand Central Hotell i Stockholms city. Tre kommuner hade strax före sommaren valts ut som finalister och fick nu sina välförtjänade pris av Bengt Westerberg, som öppnade med att säga ” Alla är segrare när man kommit så långt som till final”. Han glömde bara att säga att de riktiga segrarna var LSS-personerna i de tre kommunerna.

Till min personliga glädje vann min kommun första pris och blev ”Bästa LSS-kommun 2016”. Det är en återbetalning av allt jobb vi lagt ner i vår lokala FUB-förening. Det visar att det lönar sig att kämpa tillsammans!

En upplevelse alla vi som var där fick var att alla tre kommunerna har det gemensamt att de har ett gott samarbete med FUBs respektive lokalförening. Det var också dessa som nominerat respektive kommun!

Jag har tidigare skrivit om FAS (numera Forte) forsknings rapport ”Engagemang och eldsjälar styr stöd till funktionshindrade” i inlägget här på sajten som heter ”En aktiv lokalförening är viktigast”. Dess slutsats var bland annat att ”stödet till funktionshindrade i kommunerna varierar och det beror inte på förmåga eller resurser utan på om det finns eldsjälar och ambitioner hos politiker, tjänstemän och hos handikapporganisationerna”.

Det är slående hur rätt forskarna hade i en rapport från 2010. Alla tre kommunerna har just engagerade politiker och intresseorganisationer.

Det var också intressant hur olika de tre kommunerna är och att satsningen på LSS omfattar olika delar av LSS.

  • 3:an Enköpings omfattande utbildningssatsning och dess engagerade LSS-chefer
  • 2:an Örgryte-Härlanda för sitt rättssäkra arbete i sin myndighetsutövning och för sina regelbundna brukarrevisioner
  • 1:an Botkyrka för sitt engagerade kommunalråd och sina förvaltningschefer som har ”Brukarens fokus” i sin verksamhetsutövning, att man ser individerna

Att engagera sig tillsammans samt att samverka internt och externt är det som ger resultat. Ett resultat som ger ett bättre liv för de som omfattas av LSS.

Reclaim LSS i god samverkan! Vi har samma mål ”ett liv som andra utan funktionshinder” för de som omfattas av LSS.

Social tagging: > >

En kommentar till Tillsammans gör vi skillnad!

  1. Helena Molker-Lovén skriver:

    Gratulationer till alla med LSS-insatser i Botkyrka, Örgryte-Härlanda och Enköping! Det skulle vara intressant om FUB-föreningarna i de här kommunerna kunde dela med sig av hur samverkan fungerar.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: