Åtgärder mot fattigdomen behövs

Den ekonomiska situationen är ett stort problem för många personer med LSS-insatser. I Stockholm är hyrorona höga och inkomsten låg. Bostadtillägget täcker inte hyran fullt ut och flera kommuner saknar KBH. Det är uppenbart att intentionerna om goda levnadsvillkor inte kan uppfyllas när så många lever på existensminimum.

Helt klart är att det behövs kraftfulla åtgärder mot detta.

Centerpartiet föreslog inför förra valet att införa en generösare ersättning till dem som har så omfattande funktionsnedsättningar att de aldrig kommer kunna ha en egen löneinkomst. Roger skriver i sitt inlägg om detta.

Ett annat problem som påverkar ekonomin är den orimligt höga arbetslösheten för de personer som faktiskt har arbetsförmåga. I SCB/Arbetsförmedlingens rapport framkommer att endast 7 procent av dem som svarade att de hade utvecklingsstörning var i arbete. Lite oklart hur säkra siffror dessa är, men de förstärker bilden av en tydlig diskriminering på arbetsmarkanden.

Representanter för Klippan tycker att man borde satsa på fler arbeten med lönebidrag. Det lätt att hålla med. Lönebidragen är inte perfekta, exempelvis bör de höjas, men det är ett verktyg för att få fler personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga i arbete.

Myndigheter och offentliga arbetsgivare måste ta ett ansvar för normbildningen. De borde ha en tydlig målsättning att öka andelen anställda som har någon form av subventionerad anställning.

Social tagging:

2 Responses to Åtgärder mot fattigdomen behövs

 1. Harald skriver:

  Jag måste faktiskt medge att jag var skeptisk mot Rogers medborgarlön, kanske för att just detta i historien har varit ett missbrukat ord av personer som inte tyckte att alla måste jobba. Det är knappast fallet för den stora majoriteten av personer med LSS, som ovan nämns får bara 7 % arbete (vilket jag dessutom tror är en väl hög siffra).
  De är med nuvarande system dömda till livslång fattigdom! Åtminstone sjukersättningen (= när man givet upp att försöka få jobb; och dessutom är man funktionshindrad inte sjuk) skulle mycket väl kunna ersättas med en ”basinkomst”, gärna på en tillräckligt hög nivå för att slippa alla bidrag inkl. bostadstillägg. Det skulle vara mycket bra för självkänslan!
  Kan jag ändra mig så kan alla ni andra också som är skeptiska eller emot! Det gäller bara att ha bra inlevelseförmåga.

 2. Eva-Mari skriver:

  Ja, det är verkligen på tiden att kommunerna börjar föregå med gott exempel, att erbjuda personer med funktionsnedsättning arbete (med eller utan lönebidrag).
  Linköping ”sticker ut hakan”

  http://www.funkaportalen.se/Reportage/Utbildning-arbete/Arbete/Jobb-till-fler-personer-med-funktionsnedsattning-i-Linkoping

  Det ska bli spännande att följa.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: