Hur är våra attityder till ofrivilliga bidragstagare?

Attityderna till bidragstagare känns inte riktigt rumsrena?

Att det ofta är makthavare, ”samhället”, som står för dessa känns förfärande. I Kalla Fakta raljerade juristen som nu åter är aktuell i Jönköping, om tvålanvändandet och menade att LSS var ”en liten grupp som åt upp mycket pengar” vilket förstärktes av att handläggarna hånskrattade åt detta. Jag försäkrar att det inte var en ”engångsföreteelse”. Det har blivit ok att ha denna attityd! Vi hör många politiker och ansvariga kommunchefer säga detsamma – men omskrivet till ”LSS kostar för mycket” eller ”LSS kostnader spräcker vår budget”.

Vilka skall vi klandra för detta?

I första hand är det väl Alliansen, som nu i snart 8 år använt ”bidragspartier” som ett skällsord? I andra hand får vi väl klandra de s.k. bidragspartierna, med undantag av V, för att de lagt sig platt och sjungit med i ”arbetslinjens lov”? Ingen nämner ordet bidrag i positiva ordalag längre.

Alliansen har lyckats med att sänka ”bidragen” och samtidigt ge bort betydligt mycket mer i ”avdrag”, avdrag genom stora skattesänkningar för de som redan har det ekonomiskt ganska gott ställt i vårt samhälle.  Sossarna är numera tysta medlöpare.

När välfärden någon gång debatteras så handlar det om skattepengar och vem som skall få driva omsorgen – inte om hur kvalitén och ekonomin ser ut för den enskilde.

Vinnarna är de som redan har god ekonomi och de som gärna ser större ekonomiska klyftor i samhället? Förlorarna är de som inte ens med regeringens ”piskor” kan få eller utföra ett jobb. Det är bl.a. gruppen med LSS.

En nu 20 år gammal lag, LSS, har inte gett dem de Goda levnadsvillkor som den utlovade. Det finns inga andra att klandra än resten av oss och våra attityder. Det går inte att tillförsäkra Goda levnadsvillkor utan kvalité i omsorgen. Det går inte heller utan rimliga ekonomiska förutsättningar. Men eftersom åtminstone det senare kräver högre ”bidrag”(=avsätta mer medel i budgetar) känns dörren stängd.

Mycket annat i statsbudgeten och i kommunernas budgetar kostar mer än LSS, speciellt om vi räknar nettokostnad, men har inte drabbats av utgiftsjakten. Man kan undra varför?

Hjälp oss att återta LSS till dess ursprungliga intentioner!

Social tagging: >

En kommentar till Hur är våra attityder till ofrivilliga bidragstagare?

  1. Diana skriver:

    Ja…så är det. I Skåne började det för 8 år sedan. Rubrikerna i Sydsvenskan avlöste varandra…LSS är för dyrt. Snart blev det en sanning för alla. Ett besök som jag minns väldigt väl är den jag gjorde hos min dåvarande frisör, det var en kort tid efter flera tidningsartiklar om LSS. Artiklarna är propaganda och stämmer inte med verkligheten, till för att få allmänheten att tro att LSS är dyrt.

    Det är väldigt intressant att sitta hos frissan, för på något vis är de ofta en länk mellan andra kunder och dig själv. LSS kom ju naturligtvis på tal, det är för dyrt säger hon, detta var samma frisör som klippte min son och tog emot hans pengar som betalning. Så var ligger sanningen… LSS är för dyrt och ändå tog hon emot pengarna från min son. De pengarna som personen fick var mer än den skattesänkningen hon efterlyste.

    Tack för orden Harald alltid lika tänkvärda saker.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: