Vem är Sheriffen av Nottingham i LSS?

Elisabeth Sandlund skrev i förra veckan en utmärkt ledare i tidningen Dagen med rubriken ”Stockholms stad gör omvänd Robin Hood” som hon avslutade med ”Att ta från dem som har de största problemen och ge till dem som har mindre behov – är det en princip som Stockholms invånare verkligen vill att kommunen ska tillämpa?”

Jag vill påstå att den inte bara är Stockholm som har den tveksamma principen att ta från de redan fattiga och ge till de rika som Sheriffen av Nottingham!

Jag har nedan gjort en tabell över våra bidragssystem (inte tagit med skattesubventioner som de redan rika får denna gång) som visar att konfiskering av förmögenhet bara görs i de bidragssystem som är till för de mest utsatta! Dvs. i dessa utvalda (?) system räknas inte inkomst som i allmänna självdeklarationen utan ett förmögenhetstillägg görs till fiktivt inkomst som leder till konfiskering av redan blygsamma tillgångar. Fattiga görs ännu fattigare! I andra bidragssystem som är till för ”vanligt folk”  görs inte detta tillägg av fiktiv inkomst.

Diskriminerande – javisst! Någon ansvarig Sheriff som bryr sig – inte alls!

 

Bidragssystem

Förmögenhets-

tillägg

Anmärkning

Sjukpenning

Nej

 
Vab (vård av barn)

Nej

 
Föräldrapenning

Nej

 
Sjukersättning

Nej

 
Aktivitetsersättning

Nej

 
Garantipension

Nej

 
Barnbidrag

Nej

 
Arbetslöshetsstöd

Nej

 
Högkostnadsskydd sjukvård

Nej

 
Högkostnadsskydd läkemedel

Nej

 
Högkostnadsskydd tandvård

Nej

 
Socialbidrag (Försörjningsstöd)

Ja

Alla tillgångar måste säljas
Bostadsbidrag (Bostadstillägg)

Ja

15 % av förmögenhet över 100 tkr räknas som inkomst. (Ägd lägenhet du bor i räknas inte.) Det tar mellan 10-20 år att konfiskera mindre besparingar (t.ex. ett Arv)
Förbehållsbelopp SoL

Nej

Reglerat i SoL (pensionärer är många?)
Förbehållsbelopp LSS

Ja

Ej reglerat; vilket ger kommunen möjlighet att räkna fiktiv inkomst – om man överhuvudtaget räknar.
 

 

 

 

Rättsäkerhet kräver likabehandling? Och förmögengetsskatt är ju avskaffad!

Kommentera gärna!

 

Social tagging: > >

5 Responses to Vem är Sheriffen av Nottingham i LSS?

 1. Mai Eriksson skriver:

  Till detta kommer att de neddragningar i pensionen som nu har skett och som kommer att ske nästa är drabbar våra söner och döttrar hårt. Det är svårt för de flesta att 200 kronor kan utgöra så stor skillnad som det faktiskt gör. Entrén på våra sommardanser är 100 kronor. En flicka som jag mötte konstaterade att jag har inte råda att gå ut två gånger på en månad.

 2. Mai Eriksson skriver:

  Att skriva tidigt på morgonen är kanske inte så bra. Stela fingrar och långsam tanke blir ett bekymmer. Men möjligen är det så att det är först nu som det finns förmögenheter hos våra söner och döttrar. Genom att allt fler har aktier/obligationer/försäkringar och/eller har köpt hus, blir det ibland inte obetydliga arv till dem när far-och morföräldrar eller föräldrar går bort.

  Men som sagt, det är svårt att förstå för dem som inte drabbas, hur bistert det är att leva på mycket låg pension eller på försörjningsstöd under hela sitt vuxna liv. Det känns då inte rätt att konfiskera det arv man får tillgång till från tidigare generationer.

 3. Emanuel skriver:

  Tydlig tabell. Att avskaffa förmögenhetstillägget i bostadsbidraget/tillägget skulle innebära mycket för många. Orimligt att ha ett sådant tillägg som drabbar dem som har det ekonomiskt som svårast. Inkomsten är den relevanta, alltså eventuell avkastning på kapitalet.

 4. Harald skriver:

  Det finns en aktuell dom där en kvinna fått rätt att behålla sin bostadsrätt och ändå få försörjningsstöd.
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/bostadsratt-inget-hinder/
  Om kommunen överklagar vet vi inte ännu.

 5. Harald skriver:

  Eftersom ingen annan kommenterat får jag väl skriva vad jag menar med likabehandling!

  Antingen är förmögenhetsskatt avskaffat i alla former dvs. även annan konfiskering som i de fall som har ”JA” i tabellen! Eller är det skillnad?

  Vad tycker ni?

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: