Vi är inte tillräckligt många!

Jag har tidigare skrivit några inlägg här på fubbloggen om varför vi inte syns och hörs i debatten. Vi, personer med funktionshinder som tillhör LSS gruppen och anhöriga, är inte tillräckligt många. Media bryr sig bara om de ser ett ”scoop” och kan berätta om en enskild person som far illa eller om ”fusk” med bidrag! Annars bryr de sig inte om det mycket allvarligare att kommunerna systematiskt bryter mot LSS och med hjälp av förvaltningsdomstolarna nedrustar en bra lag. Observera att domstolarna som skall vara till den svages hjälp istället blir till stjälp! Till 80% ger de den starke kommunen rätt? Ibland efter hårresande diskussioner.

Politikerna, som jag skrev i inläggetPolitikerhajaroch i inlägget ” Rättsövergrepp i det tysta”, låter enskilda stormar från handikapprörelsen blåsa över. Och om de känner sig tvingade att säga något så blir det ”goddag yxskaft”. Om opinionen börjar bli för besvärlig – då startar de en utredning! Syftet är oftast inte att utreda utan att få tillfälligt slut på en besvärlig offentlig debatt och när utredningen är klar efter lång tid hoppas de att stormen har bedarrat. Då kan de utan större risk lägga utredningen i ”frysen”. Minst 2 av 3 hamnar där!

Vad kan vi som bryr oss göra?

Mycket välkomna med förslag i kommentarsfältet till detta inlägg!

Social tagging: >

9 Responses to Vi är inte tillräckligt många!

 1. Harald skriver:

  Ett exempel där opinion med hjälp av media lyckats!
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5344384

 2. Harald skriver:

  När ingen annan kommenterar så får jag väl göra det själv! Idag hittade jag detta positiva engagemang från FUB i Mark:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5345747

 3. eva-mari skriver:

  Jag har säkert ”bombat” UG (uppdrag granskning) med 14-15 mail, att lyfta den rättsskandal som sker just nu! Inte en enda återkoppling.
  Mailat Socialutskottets ledamöter om en lagändring av de grundläggande behoven,(ffa måltider) och fått svar hittills av 5 stycken. Här några utdrag ur svarsmailen;

  ”(v)Vänsterpartiet driver aktivt frågan om lagändring vi drev frågan så l,ångt det gick i våras och reserverade oss i riksdagen och röstade för detta vi var det enda parti som gjorde det.”

  ” (c)Vi håller på att titta på det. Många har nämligen hört av sig med berättelser som liknar Dina.”

  ” (MP) MP har skivit motion ang LSS och LASS”

  ”(Fp) Folkpartiet vill naturligtvis inte föregå rapporten men vår uppfattning är att vi nog med största sannolikhet måste förtydliga LSS med tanke på de domar som kommit där definitionen av grundläggande behov fått en helt annan innebörd. FP är mycket stolt över rättighetslagstiftningen vi värnar den och lagens intentioner får inte raseras.”

  ” (s) Jag håller med dig i din beskrivning av utvecklingen inom LSS och det är på många sätt oroande. Även om jag förstår att det kan se ut som om vi inte alls agerar i från riksdagen så är det inte helt sant. Redan när regeringsrättsdomen kom 2009 så uppdrog socialutskottet , i ett så kallat tillkännagivande, till ansvarig minister Maria Larsson att tala om i fall vi behövde ändra lagstiftningen för att det som var tanken med LSS även skulle gälla i fortsättningen. Trots det och ett antal påstötningar i form av frågor och interpellationer så har vi fortfarande inte fått något besked. Tidigare i år fick hon ytterligare ett uppdrag med ungefär samma innehåll där vi skrev att vi förväntade oss ett svar senast i början av nästa år. Det är anmärkningsvärt att regeringen visar sådan fullkomlig brist på handlingskraft och intresse trots att precis som du skriver ”Människors liv slås i spillror under tiden de väntar”. Vi socialdemokrater kommer attt fortsätta trycka på för att avkräva regeringen ett tillräckligt underlag och besked för att kunna göra de ändringar som behövs för att upprätthålla det som var tanken med LSS-lagstiftningen när den infördes.”

  Som sagt det gäller att ”ligga på” och försöka påverka på alla arenor. Så i dag tog jag och skrev ett mail till Maria Larsson!! (med HÖG prioritet!)

  Uppmanar er ALLA att göra detsamma.

  Mailat IfA, RBU, FUB, Attention, Autism o Aspbergerförbundet, Intra och Independent living om att det är dax att göra en gemensam aktion.
  Inte hört ett ljud mer från någon, utom FUB som meddelade att de vidarebefordrat mitt mail till Lars Stensborg 22/10!!

  Skam den som ger sig;)

  P.S kanske ska ta kontakt med Ekdahl på Kalla fakta i stället för UG?!

 4. Helena skriver:

  Offentlig debatt behövs verkligen i den här frågan. Önskar att t.ex. FUB riks gick ut och uppmanade lokalföreningarna att agera också. Det behövs en mer samlad opinion.

 5. Diana skriver:

  Jag gör mitt bästa för att våra barn skall bli hörda och ses. Jag tänker inte vara tyst om att jag har blivit utsatt av kommunens, och regionens tjänstemän samt politiker, för att de skulle förhindra insynen när de drev igenom den nya samhällsstrukturen, i Skåne. Min insyn och min inställning passade inte deras ideologi, så jag skulle bort. Agenter som sattes på mig för att förhöra sig om vilken inställning jag har. Informella ledare understöd av arbetsgivaren för att utsätta mig för sådan arbetsmiljö att till slut fanns det ingen annan lösning. Detta är en verklighet Harald, inte påhittat inte paranoid inte bitter utan en verklighet.. så har det fungerat. Vi som förde barnens och föräldrarnas talan, vi skulle bort.

 6. Harald skriver:

  Jag vet Diana! Jag har varit igenom en sådan period i min kommun. De kunde inte störa mig personligen, men de hotade mig indirekt via min son. Jag gav inte upp utan ökade bara trycket och det är mycket bättre idag. Jag har politiker i alla färger som i alla fall lyssnar.
  Men Diana – ensam är inte stark. Du måste få med dig andra i din kamp.

  Detta inlägg var menat som ett upprop till alla som kan i FUB att ställa sig på barrikaderna!

 7. Lotta skriver:

  Vi blir ständigt överkörda av vår kommun både vad gäller skolan(nivån på undervisning och man hänvisar till att det är så många elever som aldig lär sig läsa så att det räcker att ha en förskollärare som undervisar).
  Man vill inte göra Åtgärdsprogram, man har inga målsättningar, man undervisar inte. Inom LSS får vi avslag på lägerverksamhet och tvingas överklaga, vi får inte något anhörigstöd som vi efterfrågar, vi måste slåss för att få fritidsverksamhet som kommunicerar med tecken, och när de säger att de har tecken så visar det sig att de inte använder tecken. De anser att det räcker att någon enstaka person kommunicerar med tecken min son blir en social ö. Vi måste granska att korttidsverksamheten bokar in oss de dygn som vi blivit beviljade. Man har under detta året missat 20% av våra dygn som vi plötsligt nu i december (eftersom vi krävde att man skulle räkna kolla upp våra dygn) efter vår förfrågan hur man hanterar våra dygn får försöka boka in… Jag skulle kunna berätta mer men orkar inte…

 8. eva-mari skriver:

  Hej Harald!
  Skulle vi inte kunna dra igång en stor Riksomfattande namninsamling för vidarebefordran till Maria Larsson angående lagändring i LSS?
  Du, Lennart eller någon annan skriver ihop något och vi andra ser till att sprida det så mycket vi bara kan!
  Vad sägs om det?
  På denna sida kan visst även synskadade vara med på:
  http://www.skrivunder.com/skapa-namninsamling?gclid=CJOftIT7268CFUx0mAodqW–CA

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: