Det får inte hända!

Nu har det hänt igen!

Misshandel och inlåsning på en gruppbostad i Småland denna gång!
Den 11 juni rapporterade SVT Jönköping om att en vårdare slagit en boende på en gruppbostad i Gnosjö. Det visade sig också att den boende regelbundet blev inlåst utan möjlighet att larma eller att ta sig ut!

Själva misshandeln skedde redan 11 december förra året. Personalen som slog anmälde sig själv och har avslutat sin anställning. Händelsen ledde till en Lex Sarah anmälan och tillsyn från IVO i februari i år. De fick då uppgiften från kommunen att ”han mår bra av att korta stunder vara på sitt rum, men att han kan öppna inifrån”. Det var ju lögn och jag kan undra varför IVO nöjde sig med ett uttalande utan att själva kolla?

Självklart får man inte slå en boende på en gruppbostad och personalen i fråga hanterade det ju rätt. Jag tycker dock att kommunens chefer som vanligt kommer undan för lätt. Det är deras ansvar att se till att det finns tillräckligt med personal på boendet och att de har tillräcklig kompetens för att alla boenden ska kunna få god omsorg och rätt stöd.

Så här står det i LSS Propositionen om personalens kompetens:
För verksamhet enligt denna lag ska det finnas den personal som behövs för att ett gott stöd och omvårdnad ska kunna ges (6 § LSS). Det innebär att personalen ska ha den utbildning och erfarenhet som kan krävas för varje specifik uppgift (prop. 1992/93:159 s. 171).

Socialstyrelsen utvecklade det i sin skrift ”Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS”
De krav som kan ställas på de anställda är alltså att de skall ha sådan utbildning och erfarenhet att de kan ge de boende den omvårdnad de behöver, så att varje individ, vid varje tidpunkt, tillförsäkras goda levnadsvillkor och ges möjlighet att leva som andra, trots sina funktionshinder. För att uppfylla dessa kvalitetskrav krävs att personalen både har en generell kunskap som bas och dessutom specifika kunskaper för att bemöta varje person efter hans eller hennes behov.

Trots dessa tuffa krav på personalens kompetens får jag ständigt höra att det bara finns krav på den som ska förestå en gruppbostad. Det är ju inte sant och jag undrar varje gång vem som spritt detta felaktiga budskap? Det är ju idag så spritt och vedertaget att jag liknar det med ”fake news”. Om kommunerna låtsas att det inte finns utbildningskrav på personal blir det både billigare att anställa och man kan strunta i vidareutbildning av personal.

Det andra problemet med inlåsning, som naturligtvis inte är lagligt på en gruppbostad (undantag om du låser in dig tillsammans med boende), är inte heller nytt och borde finnas i kommunens introduktionsprogram för personal och även i kommunens regelbundna kvalitetsuppföljning. Även om jag brukar säga att ”det är alltid chefens ansvar”.

Här borde således i huvudsak verksamhetschefernas huvuden rulla (bildligt).

I alla de ärenden vi nu under senaste tiden tagit del, för att SVT blivit aktivare (tack för det!), ser jag problemet att ansvariga skjuter neråt och själva inte drabbas av några sanktioner. Så kan inte få fortgå längre. Det måste avkrävas ansvar för LSS-chefer och ibland även ansvariga politiker. Annars kommer vi att få se flera inslag om missförhållanden i gruppbostäder!

Reclaim LSS!

Social tagging: >

6 Responses to Det får inte hända!

 1. Thomas Juneborg skriver:

  Såg själv reportagen Harald.

  Jag håller givetvis med om att ett mycket stort antal personer med ansvar för att se till att verksamheten fungerar skulle få sparken med omedelbar verkan. Återigen, liksom i UG-s reportage skyller alla på alla vilket är oacceptabelt.

  Vet att du mycket hellre pratar behov än pengar Harald men en fundering. Jag vet inte men jag vågar slå vad om att i det här fallet Gnosjö kommun har genomfört hårdhänta besparingar och då blir det så här. Och jag vågar också slå vad om att de planerar ännu mer besparingar åren som kommer.

  Och för det andra. Hur stort är mörkertalet runt om i landet på oupptäckta missförhållandena? Jag är rädd att det är mycket, mycket stort.

  Och så en fråga till dig Harald:

  TV bilderna visar tydligt att boendet ligger ute i skogen långt ifrån bebyggelse. Hur vanligt är det? Redan där lyser mina varningslampor illröda för att det här är en låt oss med diplomatisk term kalla det:

  ”Troligen en verksamhet som inte uppfyller kriterierna för bra verksamhet enligt vare sig LSS eller CRPD artikel 19.

  • Stine Ninnesdotter skriver:

   En liten kommentar angående ”ute i skogen, långt bort…..”. För mig med autism är det nödvändigt att ha ett boende där det är tyst, inte många människor som går förbi utanför eller ens i det hus jag ska bo. Jag behöver stimulifattigt och lugnt för att orka vara delaktig. Att tvinga in mig i ett sammanhang mitt i ett samhälle och kalla det delaktighet är för mig precis motsatsen. Så det är viktigt att det finns boenden för oss med olika typer av personliga behov som verkligen möter de behov vi har – inte idéer om vad som är bäst för oss. (Precis som den där kommentaren om att ”han mår bra av att vara för sig själv….” Dumheter – för sig själv kan vara bra, men inlåst? Nej. Och det måste vara självvalt.
   LSS-bostäder får verkligen inte bli fängelser eller institutioner – och jag är rädd att det är precis dit vi är på väg.

 2. Håkan Mukka Gävle skriver:

  Då jag har några erfarenheter i Gävle på 2 gruppboende, det jag sett är så långt ifrån vad några upplevt på andra orter och jag själv har en anhörig som bor på ett LSS boende där det fungerar i det stora hela bra ,däremot känns det som att riksdags politikerna skyfflar över allt ansvar gällande ekonomi och boende o livskvalitet på försäkringskassan o kommunerna ,varför har inte allt från ekonomi boende m.m. regerings och riksdags ansvar, så att det blir lika i hela landet ,för som det är nu så står våra politiker i tv och ljuger oss rätt upp i ansiktet ,

 3. Yvonne Malmgren skriver:

  Vad är det som händer i Sverige?
  Missförhållanden avlöser varandra i gruppboenden. Misshandel, inlåsning och förnedring. Tror verksamhetschefer att det går att möta människors individuella behov utan utbildning och kompetens.
  En ung man med Downs syndrom sköts ihjäl av polis inte med ett skott. Enligt media med tjugofem skott av tre poliser. Vad trodde poliserna? Att han var en terrorist?
  Under veckan läste jag i en lokaltidning att en god man i 70-årsåldern är åtalad sedan hon förskingrat sammanlagt 336 000 kronor från tre av sina huvudmän. Hur är det möjligt? Har överförmyndarnämnden struntat i redovisningen.
  Det som inte får hända. Händer!
  En enig funktionsrättsrörelse med gemensamma krafter behöver vara övertydlig mot våra politiker att det som pågår är ovärdigt ett land som Sverige.

  • Gun skriver:

   Det är möjligt när uppföljning, redovisning, styrning och ledarskap bristet eller totalt avsaknad av detta.

   Det handlar om svaghet i ledarskapet. En sak är att kalla sig chef och lyfta lön, men ayt utveckla och leda männislor och förstå att man leder en människa är en helt annan sak. Då blir det möjligt med judt sånt här. Led, följ upp och sätt gränser. Mvh Gun

 4. Annika Eriksson Sinclair skriver:

  Ja här har vi då ett typiskt fall där FUB som org borde uppvakta Gnosjö kommun.Det är det som borde varas en del av org uppgift och ligga i FUB s intresse..Kommunen struntar uppenbart i att kolla sanningshalten i när man säger att allt är bra.Hur många fler fall skall vi ha.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: