Det är inte assistansersättning som hotar statsbudgeten

 

Att kostnaden för personlig assistans inte ökar ”lavinartat” och att fusket i assistansersättningen inte är större än i de andra bidragssystem, har vi visat i tidigare inlägg här på sajten.

Man kan dock uppfatta Magdalena Anderssons uttalande om att ”kostnadsutvecklingen för assistansersättning och sjukersättning måste dämpas” som att de hotar den allmänna välfärden då de tar för mycket av budgeten?

För den som är insatt vet att assistansersättningen kostar staten knappt 24 miljarder. Det kan till exempel jämföras med att ränteavdragen kostar staten knappt 31 miljarder. Där vill samme minister inte göra någon besparing ”med hänsyn till många barnfamiljer som köpt sin första bostad”. SCB har på uppdrag av SVT dock visat att merparten (85 %) av ränteavdragen går till de rikaste hushållen! De som bor i hyresrätt får dessutom ingenting.

Om man månar om de fattigaste borde regeringen ändra och höja bostadsbidragen, precis som vi på denna sajt föreslaget för LSS-gruppen. Vi har inga problem med att det även skall omfatta andra fattiga grupper.

Prognosen för ränteavdragen, enligt en artikel i DN från i höstas, är att de om 5 år kommer att vara över 40 miljarder, samtidigt som bostäder bara blir ännu dyrare. Vad som händer om räntan går upp snabbare vill man inte räkna på….

Det är diskriminerande att de med personlig assistans angrips av ansvariga politiker samtidigt som de låter de mer kostsamma ränteavdragen ligga orörda.

 

 

Social tagging: >

5 Responses to Det är inte assistansersättning som hotar statsbudgeten

 1. Gunnar Råhlander skriver:

  Man kan med en ganska enkel uträkning se att mer än 30% av assistansersättningen går tillbaka till Skatteverket som prelliminärskatt och arbetsgivaravgifter en månad och tjugotvå dagar efter utbetalningen.
  Det är viktigt för politikerna att se till att fusket finns kvar i debatten så att inte kostnaderna för LLS på något sätt kan framstå som legitima, för då finns det inget att spara utan att de som mest behöver hjälp drabbas.

 2. Stig Olsson skriver:

  Jag tycker det är fel att gå med på att skriva att LSS kostar 24 miljarder, när det är mer korrekt att säga ca 4 miljarder.
  För om vi använder deras siffror i skrift så innebär ju det att vi accepterar statens och medias mycket märkliga siffror som sanna, vilket de inte är!

 3. Thomas Juneborg skriver:

  Vi får skilja på bruttokostnad och nettokostnad Stig.När vi pratar finansiering med politikerna kommer vi inte ifrån ifrån att 24 mijarder kr måste avsättas i budgeten (ungefär 2,5 % av den totala budgeten, knappast något som knäcker staten…). Den verkliga kostnaden för staten är emellertid nettokostnaden och den är mycket lägre än 24 miljarder när alla skatter betalats. Lägger vi även till kostnaden om upp till 90 000 assistenter blir arbetslösa är assistansreformen t.om en vinstaffär för staten.

 4. Stig Olsson skriver:

  Jodå Harald, jag har läst den länken och kommenterat och spridit den vidare dessutom. Tack för den! 🙂

  Thomas, jag vet att det är skillnad på brutto- och nettokostnad. Men det verkar inte resten av befolkningen göra, så det är därför jag vill understryka vikten av vilka summor vi pratar om när vi skriver.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: