Vems är budskapet?

Vem står egentligen bakom de överdrivna siffror som sprids om fusket i personlig assistans?

Och vad har denna/dessa för bakomliggande syfte?

Och varför drabbar det den utsatta gruppen funktionshindrade och inte andra som fuskar med betydligt större belopp i våra offentliga ersättningssystem?

Senast igår ( 2 februari) skrev en ledande politiker i Sydsvenskan att fusket i assistansersättning är ”flera miljarder”!  Han är inte ensam om att inte kritiskt ha granskat de uppgifter han använder.

I Ekot och Studie Ett den 12 januari debatterades ”fusket i assistansbranschen”. Den ansvariga reportern och hennes kollega använde vad Vilhelm Ekensteen i IFA kallade ”sensationsjournalistik”. Det som jag tyckte var lite mer anmärkningsvärt är att reportern starkt vidhöll sina siffror i en dialog med Thomas Juneborg i VIMPA. De siffror hon  påstod verkligen gällde var att fusket i assistansersättningen är 2-3 miljarder per år.

Detta påstår hon samtidigt som Försäkringskassan(FK) i sin rapport för 2013 anger följande siffror för assistansersättning: felutbetalt belopp 78 miljoner (”fusket”) och besparingsbeloppet är 90 miljoner. Besparingsbeloppet är en bedömning av hur mycket ersättning som skulle ha gått ut felaktigt om ersättningen inte hade avslagits, minskats eller stoppats. Besparingsbeloppet för assistansersättning är det som beräknas skulle ha utbetalts 2 år fram i tiden om de inte ändrats.

I FK:s rapport, Resultatuppföljning, finns uppgifter om ”fusket” i alla FK:s bidragssystem. De som haft högre totala belopp än assistansersättning var sjukersättning, barnbidrag och underhållsstöd.

Vi kan också jämföra assistansersättningen med andra offentliga ersättningssystem. Några där det finns siffror är skattefusket på 130 miljarder och fusket i A-kassan ca 1,5 miljarder. Fusk vi läst om många gånger under det senaste året men där belopp saknas är vårdersättning till vårdcentraler, privat hemtjänst, lönebidrag, lönegaranti och momsfusk.

Varför jagas just personlig assistans och vem står bakom?

Siffrornas ursprung är från SOU 2012:6 den så kallade ”Fuskutredningen” av Susanne Billum. Hon påstod att fusket i assistansersättningen var i spannet 9-15 % av totalt utbetalt belopp, vilket innebär 2-4 miljarder kronor. Några har senare sagt att beloppen troligtvis kommer från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, en myndighet underställd Justitiedepartementet? Verkligheten har visat att siffrorna är grovt överdrivna – men ändå används de fortfarande?

Jag har svårt att se varför politiker skall driva en jakt just på personlig assistans? Är det möjligtvis ytterligare ett bevis på det kommunala motståndet mot LSS som funnits alla 20 åren, där ingången blivit insatsen personlig assistans? Jakten på personlig assistans drabbar nämligen hela LSS!

Hjälp mig att förstå!

Social tagging: >

7 Responses to Vems är budskapet?

 1. M Eriksson skriver:

  Fusk är fusk oavsett i vilken form den förekommer och ska bekämpas. Fusk med skattepengar, assistentpengar eller a-kassepengar drabbar alltid dem som mest behöver hjälp. Så en typ av fusk kan inte ställa mot en annan typ av fusk. Att tillskansa sig pengar som man inte har rätt till är lika brottsligt oavsett hur, var och vem som gör det. Möjligen kan man agera fel beroende på att någon är i mycket god tro på att man gör rätt men då får man visa på att så är fallet.

 2. Gunnar Råhlander skriver:

  Tack Harald för att du tar upp denna fråga. Det är svårt att förstå varför en del journalister jagar assistansen och väljer att bortse ifrån fakta.
  Gunnar Råhlander

 3. Diana skriver:

  För att svara på fråga om vems är budskapet….inte alls så svårt som ni tror. Vem äger massmedian?
  Inte enskilda individer även om den riktar sig till den enskilde läsaren..nej, nej. GÅ alltid bakom och titta.
  Sydsvenskan skrev om LSS fusket för några år sedan, det var uppgjort. Det höll på att rasera hela LSS systemet genom att intala allmänheten att LSS var för dyrt. Detta blev en sanning för alla i min sons närhet. Även de som träffade honom varje dag. Sydsvenskan bedrev en hetsjakt för att man skulle få med sig allmänheten att riva systemet. Våra barn blev plötsligt icke önskevärda i samhället, på allmänna platser.
  Bakom sydsvenskans aktion fanns det beställare och de hittar vi bland annat i riksdagen. Nu i Skåne försöker man smyga in systemet, plötsligt så tillhör våra barn kommunen om de har LSS. Det är inte längre deras egen vilja som styr, utan kommunens ideologi. Ny blommar de nya institiutionerna igen… man förlägger dem bara med ett nytt namn LSS-boende.

  • Harald skriver:

   Sydsvenskan är nog inte ansvarig denna gång. Det är en känd politiker som fått samma insändare insatt i Helsingborgs Dagblad också. Jag tror inte att politikern dessutom vill gruppen ont, men när han använder Ekots flera miljarder blir det fel. Skall någon angripas denna gång är det ekots journalist – vilket många har gjort! Vad jag undrar över är syftet och varför just vår grupp?

   • Diana skriver:

    Harald du vet om att Helsingborgs dagblad och Sydsvenskan är samma bolag?
    Litar inte alls på dem längre.
    Journalisterna i sin tur har blivit beskurna, men det tycks som om någon har lämnat en lucka öppen, medvetet, för att de ska kunna angripa den gruppen av människor som behöver samhällets stöd. Då räknar jag inte de hundratusentals ”tiggare” som kommit hit, och som politiker gärna vill använda under begreppet ”de fattigaste”, för att kunna splittra och härska.
    Jag säger inte detta för att provocera, jag säger det för att man ska börja reflektera. Man har lyckats göra det till tabu att kritisk granska dessa människor och vilken funktion samt syfte de kan eventuellt ha.

    Detta grundar jag mot det som Sverige har skrivit på inom EU och FN. De avtal man har gjort.

 4. majbritt Lind skriver:

  Jag upplever att många journalister är okunniga och verkar vilja vinna pris för det bästa scoopet eller Stora journalistpriset.
  Fusk är alltid fusk och kan inte accepteras och vid de tillfällena är vi glada att journalister upptäcker det. Samhället har ju kontrollmöjligheter men det verka brist ibland.

 5. Diana skriver:

  Kan man lägga upp en bild här Harald, jag tog ett foto på den artikeln och sidan i sin helhet.
  Tycker det kan vara intressant att se hur man har lagt upp sidan, och hur man skapar opinion för att riva LSS insattser.
  Först lägger man in en artikel om att alla har vi ansvar mot alla i världen. Detta skrivet av politiker från KD. Nästa artikel berör just detta med LSS-fusk skrivet av en S-politiker som också menar att han suttit med i EU. Kan vara av intresse att den politikern som inte vill ha människor med flerfunktionsnedsättning klädde sig också i S färgen. Jag röstade på S i sista valet, men inte på de där människorna.
  Men till saken… den här tidningen går så här hela tiden… Den som sätter ihop artiklarna gör det medvetet för att få bort LSS:n

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: