Politiker månar selektivt om ekonomiskt utsatta!

 

Politiker månar om arbetslösa och ålderspensionärer, men inte om funktionshindrade. Varför är det så?

I söndagens DN Debatt lierade sig vår nygamle minister Ylva Johansson med LO, TCO och SACO i kritik mot att A-kassan är ”för låg för att leva på”. Taket för A-kassan är lågt och innebär en inkomst efter skatt på bara 11 000 kronor (kom ihåg denna siffra). Enligt skribenterna är det inte mycket mer än försörjningsstödet (socialbidraget).

I en annan artikel i DN (1/12) ojar sig en annan f.d. politiker Christina Rogestam, numera ordförande i SPF (Sveriges Pensionärsförbund), över att ”var tredje pensionär går miste om skattesänkningen nästa år”, de som har mer än 20 000 kronor i inkomst.

Ingen pratar om att funktionshindrade med bara aktivitets- eller sjukersättning betalar betydligt mer skatt än andra pensionärer. Aktivitets- och sjukersättningen är så lite som mellan 7 800 kronor och 8 900 kronor före skatt. Skatten för dessa år 2014 är jämfört med andra enligt tabellen nedan (tabell 32):

Månadsinkomst

Vanlig löntagare  Skatt i kronor/mån Ålderspensionär  Skatt kronor/mån Funktionshindrad med aktivitet-/sjukersättn. Skatt kronor/mån

8 000

1 020

1 106 1 781

9 000

1 235

1 389

2 039

10 000 1 450 1 672

2 293

 

Det innebär att gruppen funktionshindrade med aktivitets- eller sjukersättning betalar ca 10 000 kronor mer i skatt per år än en vanlig löntagare och ca 8 000 kronor mer i skatt per år än en ålderspensionär! Och nästa år skall bara ålderspensionärer kompenseras igen om budgeten går igenom, så att de får samma skatt som löntager för inkomster under 10 000 kronor. Men gruppen funktionshindrade blir förlorare igen!

Ingen politiker verkar heller förstå det absurda i att bara ersättningsystemen bostadstillägg och försörjningsstöd konfiskerar alla eventuella besparingar/förmögenhet. Alla andra ersättningssystem räknar inkomst som det görs i självdeklarationen! Bara de mest utsatta skall göras luspanka?

Det är bekymmersamt att de funktionshindrade alltid ”glöms bort”! Det är till och med så att ledande politiker i våra två största partier ifrågasatt mitt påstående att funktionshindrade betalar mest skatt – att det är fel! Det föranleder mig än en gång att ifrågasätta om någons attityder är mer sanning än verkligheten?

FUB tog i våras fram rapporten ”Fångad i fattigdom” som beskriver den ekonomiska verkligheten för gruppen funktionshindrade. Den verkar inte så många ansvariga politiker ha läst?

Om man måste gradera ekonomisk utsatthet, så är nog denna grupp funktionshindrade de mest ekonomiskt utsatta!

Så vakna ansvariga politiker. Jag saknar inlägg från er om detta!

Social tagging: >

2 Responses to Politiker månar selektivt om ekonomiskt utsatta!

  1. Thomas Jansson skriver:

    På fredag så träffar Riksförbundet finansdepartementet och ska då diskutera den ekonomiska situationen för våra medlemmar.

  2. Katharina skriver:

    Detta är fruktansvärt. Sitter själv med en dotter, 19 år, hemmasittare sedan 4 år, autism, utvecklingsstörning, Pandas och svår ocd, där hennes ersättning inte ens täcker det hon förstör på grund av hennes svåra tvångshandlingar…

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: