Avståndet till Svarta havet

Det är relativt hur långt bort Svarta havet ligger. För de flesta människor ligger det en flygbiljett bort till Bulgarien eller kanske Turkiet. För andra är det en lång och snårig väg med en ansökan som ofta avslås. Kampanjen Ansökan om ett vanligt liv belyser detta på tydligt sätt.

Ett fall i Kammarrätten från 2005 visar hur långt det kan vara till att få leva som andra. Trots att personen (som jag kallar NN) skulle betala sin resa till Bulgarien, boende och uppehälle faller det på att ingen kan följa med och ge personen stöd. Kommunen gav avslag på ansökan om ledsagning.

svart-havet

Svarta havet. I fallet med NN argumenterar kommunen: ”En utlandsresa är inte så vanlig bland ungdomar och folk i allmänhet att den kan betraktas som nödvändig för att uppnå goda levnadsvillkor. Vidare: ”NN:s resa måste betraktas som en semesterresa utan något speciellt syfte”. Kammarätten avslår NN:s överklagande.

östersjön

Östersjön. Att få uppleva skillnaden mellan två olika hav förefaller vara ett syfte så gott som något. Att få uppleva den klara molnfria himlen, det varmare vattnet och de ofta kraftigare vågorna i Svarta havet är syfte nog.

Ibland är det väldigt långt till Svarta havet.

 

 

Social tagging:

3 Responses to Avståndet till Svarta havet

 1. Erling Södergren skriver:

  Bra skrivet, Emanuel!

 2. Britt-Inger Halvorsen skriver:

  Gäller detta nu för alla invånare i Sverige … eller i hela världen???

 3. Stig Olsson skriver:

  Jag vill ju då föreslå den här artikeln för att ni ska kunna kolla domen, för den bevisar ju i så fall att vårt rättssystem inte har samma åsikter i hur våra lagar ska tolkas!

  Eller ska detta bara gälla människor som flytt sina hemländer men vill åka dit ändå på semester!?

  http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/fel-att-neka-flykting-bidrag-till-hemresa

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: