Ideologisk manipulation i angrepp på LSS?

LSS är en reform som på senare år ofta angrips för att den kostar för mycket. Och för en privatperson låter siffror som ca 25 miljarder kronor för personlig assistans och ca 30 miljarder kronor för resterande LSS-insatser enormt i vår mikroekonomi med inkomster på 300 000 – 400 000 kronor!

Jag har tidigare här på bloggen försökt sätta de stora siffrorna i mera relevanta jämförelser med andra utgifter vi har i stat och kommun, t.ex. att RUT och ROT som netto i skattekronor kostar lika mycket som personlig assistans och övriga LSS.

Nu när kostnaden kanske mer allmänt upplevs som abstrakt och svårt att relatera till i vår mikroekonomiska vardag, har den ideologiska manipulationen blivit att omvandla till ”fusk” ett ord som alla förstår och tar avstånd ifrån.

Det gjordes 2012 en märklig ”Fuskutredning” av Susanne Billum på uppdrag av regeringen, där fusket i personlig assistans ”uppskattades” till 9-15 % av totala kostnaden, dvs. i pengar mellan 2-4 miljarder kronor.

Nu knappt 1,5 år senare och med en intensifierad jakt på bidragsfuskare har man hittat ett tiotal miljoner, dvs. en bråkdel av det ”uppskattade”. I samma rapport påstod Billum också att ”överutnyttjandet” av personlig assistans var mellan 13-18 %, dvs. 3-4,5 miljarder kronor. Detta har inneburit en omänsklig jakt på ”grundläggande behov” hos funktionshindrade med personlig assistans. Vad man har sparat och inte bara övervältrat på kommunerna är i dagsläget ett enda stort frågetecken?

Här passar ordspråket: ”Skjuta mygg med kanon”

Även när det gäller skattefusk eller skattefel som det ibland kallas när fusket görs av smarta företag eller smarta privatpersoner, som har en sak gemensamt att de inte behöver betala mindre skatt för sin överlevnad. Skattefusketfelet uppskattas till ca 130 miljarder kronor per år!

Här passar ett annat mygg-ordspråk: ”Sila mygg och svälja kameler”!

Trevlig midsommar bland verkliga myggen!

Social tagging: > >

10 Responses to Ideologisk manipulation i angrepp på LSS?

 1. Sören Wiklund skriver:

  Ett varmt tack Harald för ännu ett mycket bra inlägg från din välformulerande penna. Mycket bra med jämförelsen med de kameler som både vi och samhället relativt enkelt sväljer.

  Vi läser med intresse och uppskattning dina inlägg.

  FUB i Södra Roslagen

 2. Gunnar Halin skriver:

  Harald fantastiskt bra och pedagogiskt förklarad verklighet.Hälsningar Gunnar Halin på tillfälligt besök i umeå.

 3. Willy Engebrethsen skriver:

  Jag kan bara hålla med tidigare uttalande!
  Ett stort tack för dina texter!
  Willy Engebrethsen
  Rättsombud Halland

 4. Eva-Mari skriver:

  Jag är inte heller sen att skriva under 🙂

  Och passar samtidigt på att önska Glad midsommar till er alla.

 5. Lotte Blumenthal skriver:

  Instämmer verkligen i lovorden och känner glädje och stolthet över att du och länsförbundet sätter så tydliga ord på dagens LSS-situation.

  Må du bara ta sommarlov och genast lyfta pennan igen till hösten!

  Kram och skön sommar!
  Lotte Blumenthal

 6. Diana skriver:

  Mitt i prick. Det är dags att sätta ord på saker och förse dem med en beskrivning. När Susanne Billum går ut med sin fuskutredning, så misstänkte jag att det låg en annan hund begravd i utredningen. Idag vet jag med bestämdhet att så är fallet. Därför känns det väldigt viktigt att ge varje begrepp en viss bestämd innebörd, för våra politiskt valda representanter använder vårt system för sina personliga ändamål. De utsätter medvetet mitt barn för fara, och jag menar att de är rasister, för det finns mer än en definition på vad en rasist är.

 7. Harald skriver:

  Det finns så himla mycket att skriva om i ämnet LSS!

  Jag förstår inte att inte fler skriver?

  Jag skall i alla fall vänta till efter midsommar med nästa inlägg. Sedan får vi se om jag orkar vänta till hösten!

  Om – så skön sommar till er alla läsare!

 8. Helena skriver:

  Håller med dig, varför skriver inte fler. Du tar fram väldigt belysande fakta som man gärna vill sprida till media. Tänk om t.ex. Uppdrag granskning ville göra något om LSS. Jag är så frustrerad över att allmänintresset är så litet. Hur gör vi för att nå ut till fler än vår lilla funkisvärld?

  Trevlig sommar!

 9. Harald skriver:

  Vi gjorde i vår lokalförening en liten aktion på kommunfullmäktigemötet igår, för att om möjligt föra upp vår grupp på agendan.

  Det var en bra aktion där våra Klippanmedlemmar var huvudpersoner och delade ut skrifter samt ställde ut fina plakat de gjort!

  Jag skrev till kommunstyreslens majoritet efter mötet idag:
  Det är inte lätt att vara liten – i politikers agenda! När politik börjat bli mer taktik – röstfiske – istället för ideologi. I det praktiska arbetet för tjänstemännen blir det då bara pengar och att visa sig duktig genom ”spara-spara-spara” oavsett vad det innebär för t.ex. gruppen med LSS.

  Solidaritet, LSS, FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning glöms bort, trots att vi är några som försöker påminna och vädja till etik och moral. Det är tungt men vi får inte ge upp – för oss finns inga mandatperioder!

  Kanske är det så att ”Droppen urholkar stenen”?

  Till slut: Jag välkomnar om fler skriver! Då håller jag bloggen öppen ett tag till efter midsommar.

  Än en gång Trevlig Midsommar!

 10. Harald skriver:

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/hur-lang-tid-far-brett-toalettbesoek-ta-5733

  Missa inte detta debattinlägg i Dagens Samhälle!
  ”Det är dags att sluta utreda och istället tillämpa LSS som det var tänkt”

  Bra skrivet och särskilt jämförelsen med spärrvakten i T-banan!

  Glad midsommar!

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: