Var är medmänskligheten?

 

Medborgare med så stora funktionsnedsättningar att de tillhör LSS gruppen måste kunna lita på att de offentliga personer i samhället som är satta att hjälpa och skydda dem har goda förtutsatser. Och att de anstränger sig maximalt för att göra ett bra jobb med dessa uppgifter! En LSS handläggare, en myndighetschef, en jurist i Förvaltningsrätten(FR) och våra ansvariga politiker.

Men det vi hör från våra medlemmar, det vi ser i våra rapporter från FR och det vi hör/läser i media talar en helt annat iskallt språk!

Jag kan konstatera att LSS-handläggarna som satt och skrattade i Kalla Fakta åt ”tvålexemplet” har klarats sig från allvarlig kritik. Allt har fallit på konsulten/juristen. Jag påstår inte att han var oskyldig, tvärtom, men han är bara en i raden av alla de som borde kritiseras för cynism, bristande etik eller tveksam moral. Kort sagt istället för att hjälpa de utsatta så lägger de på ytterligare börda, dvs. stjälpa istället för hjälpa!

I min kommun och många fler avslår man vissa insatser generellt och de flesta andra tidsbegränsas utan orsak och oavsett person. Allt mot bättre vetande och mot LSS lagens intentioner, bara för att få det prövat i domstol. Och förlorar kommunen i första instans går man vidare uppåt. Att vinna har blivit prestige – eftertanke saknas helt. Omänskligt är ordet!

De svaga tvingas slåss för sina mänskliga rättigheter i domstolar mot kommunens inhyrda jurister. De har tyvärr upptäckt det vi också sett i våra studier av domar i FR, att den enskilde väldigt sällan vinner kampen. Utfallet i FR har kraftigt försämrats de senaste åren och märk då från en redan låg nivå. Resultatet i vår kommande rapport är skrämmande och en kraftig kritik av hur domstolarna tolkar LSS intentioner!

Allt detta sker medan ansvariga politiker i regering och SKL tittar på och applåderar? Eller är de bara nonchalanta och/eller ointresserade av LSS gruppen?

LSS, FN deklarationen, FN konventionerna, HSL och förvaltningslagen är till för att skydda de svaga – men om inga ansvariga bryr sig vad blir då kvar?

Jo – kvar blir en fadd smak av brist på medmänsklighet!

Social tagging: >

3 Responses to Var är medmänskligheten?

 1. Eva-Mari skriver:

  Så sant så sant.
  Och när man läser om hur danskarna slår sig för bröstet när de tror sig ”ha utrotat” barn med Downs, så blir man riktigt skrämd.

  Och vem är det de danska myndigheterna värnar om?

  * Barnet med Downs som föds? – dessa personer upplever sig enligt undersökningar ha ett mycket gott liv, enligt dom själva!

  *Föräldrarna? – många föräldrar vittnar om vad det berikat deras liv att få ett barn med ”det lilla extra”!

  Nä, sanningen ligger nog närmast att de danska politikern värnar om sin ekonomi!
  Det är skrämmande vad som händer i samhället på 2000-talet. Jag känner stor oro för var detta skall sluta 🙁

 2. Eva-Mari skriver:

  Här kan ni se en lite filmsnutt om hur danskarna resonerar 🙁

  http://www.youtube.com/watch?v=49H-ZJgIRKs&feature=youtu.be

  Fungerar inte länken kan ni söka, En extra kromosom – Utrotningshotat liv!
  filmen finns på Youtube.

 3. Harald skriver:

  Här är några exempel från Sandviken:
  http://gd.se/nyheter/sandviken/1.6982537-kommunen-vi-foljer-bara-lagen-

  http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.6997796-joakim-i-tarar-kommunen-overklagar

  Ni känner igen argumenten ”Vi följer bara lagen!” respektive ”Sandvikens kommun har valt att överklaga förvaltningsrättens dom för att få klarlagt utifrån vilken lagstiftning stöd ska ges.”

  Orsaken är naturligtvis att kommunen vill spara pengar!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Var är medmänskligheten? | Assistans i Balans i Sverige AB
Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: