Jag ska minsann gå före!

Coronapandemin är som ett lackmuspapper i samtiden. Vi ser hur mönster framträder allt tydligare:  Å ena sidan sammanhållning, solidaritet, effektivitet och tro på människovärde, forskning och förnuft. Å andra sidan egoism, stelbent byråkrati, klyftor och konspirationstänkande.

Från början såg det så bra ut. På rekordtid, genom ett fantastiskt vetenskapligt arbete, togs olika vacciner fram. Förnuftiga turordningsregler slogs fast: De som var mest sårbara skulle vaccineras först, sedan den personal som arbetade med dem och i fas två bland annat personer som är över 65 år och personer som är över 18 år och får insatser enligt LSS.

Därefter påtalades hur viktigt det är att alla, i den turordning som vi enats om, tar sin vaccination så att vi kan hejda pandemins framfart.

Sedan började det hända saker.

I Upplands Väsby trängde sig en 57-årig socialchef före i vaccinkön.

I Norrbotten gav ett 30-tal vårdanställda vaccin till varandra, fast chefen sagt att det var reserverat för äldre.

I Täby berättade den medicinskt ansvariga sjuksköterskan om mutförsök och folk som försökte övertala henne att ge dem sprutan. ”Det är osmakligt. Det är ett oerhört kattrakande att få sitt eget vaccin”.

I region Skåne var den ursprungliga planen att äldre på LSS-boenden skulle vaccineras parallellt med personalen. Men när utlovade vaccinleveranser uteblev var det i stort sett bara personalen som fick sprutor. Samt flera chefer inom LSS-verksamheter, chefer som inte ens arbetar brukarnära, men säkert hade arbetat mycket med värdegrunden i verksamheten.

Vaccinationen så som den skulle ske enligt fas två har skjutits upp. Leveranserna av vaccin sker inte som utlovats och de flesta regioner verkar sakna planer för hur en begränsad turordning och vaccinbokning ska gå till.

Vi kan också läsa i tidningarna om hur de superrika – och de blir allt fler – hittar olika vägar att tränga sig före i vaccinationskön, genom att till exempel åka som ”vaccinturist” till Förenade Arabemiraten eller Indien.

Samtidigt är vaccinmotståndet utbrett. Olika konspirationsteorier sprids på nätet och många inom äldreomsorg säger sig inte vilja vaccinera sig. Säkert finns motsvarande inställning också inom LSS-verksamheter. Den inställningen är i själva verket ett symptom på hur klyftorna ökat i samhället. Å ena sidan en växande skara av lågbetalda, lågutbildade vårdanställda med allt sämre arbetsförhållanden; deltider, timanställningar, delade arbetspass, lågbetalda jourpass osv. Å andra sidan en växande skara akademiskt skolade chefer, administratörer, kontrollanter m fl. De förra har av naturliga skäl allt mindre anledning att lita på ett samhälle som inte längre verkar bry sig.

Dagens stöd till personer med intellektuell funktionsnedsättning byggdes på tre hörnpelare: respekt för människovärdet, en solidarisk samhällssyn och samhällsvetenskaplig forskning. Coronapandemin visar tydligt hur dessa pelare långsamt verkar ha vittrat sönder framför våra ögon.

Men där finns också motkrafter: de som under svåra omständigheter, med visir och munskydd, ändå lyckas skapa lugn och fin omvårdnad, de som arbetar ihärdigt för att få fram fler vaccindoser och fördela dem rättvist och de som sakligt och ihärdigt bemöter konspirationsteorier och vanföreställningar.

Vi får lägga allt vårt hopp till dessa.

  Hans Hallerfors

Ledare i Intra nr 1/2021. 

3 Responses to Jag ska minsann gå före!

 1. Håkan Högberg skriver:

  Tycker väldigt bra om detta inlägg. Känns som om paniken sprider sig och armbågarna blir vassare och vassare.

 2. Stig Olsson skriver:

  Nu är jag nyfiken.
  Du skriver ”Samtidigt är vaccinmotståndet utbrett. Olika konspirationsteorier sprids på nätet och många inom äldreomsorg säger sig inte vilja vaccinera sig.”

  Utan att riktigt veta så vill jag ställa fråga om du menar att konspirationsteorier kommer från människor som inte helt litar på de läkemedelsföretag som på mindre än ett år tagit fram vacciner och samtidigt krävt (och fått) full ansvarsfrihet om någon drabbas av bieffekter, eller t o m dör?

  Jag är därför intresserad av vilka de källor är där du inhämtat detta med konspirationsteorier.

 3. Annika Eriksson Sinclair skriver:

  Så bra formulerat .Skulle vilja dela detta men vet inte hur .Mycket bra skrivet.

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: