Öppet brev till Statsminister Stefan Löfven

Hej Stefan Löfven Ordförande i S,

Vad har hänt med Socialdemokraternas solidaritet med de som har det svårt i vårt samhälle? De som utan egen förskyllan fått så omfattande funktionsnedsättningar att de tillhör den lilla LSS-gruppen som S helt verkar ha glömt bort?

En liten grupp som ni politiker oavsett färg nu har dömt till dubbelt utanförskap. Dels genom att ni inte följer den utmärkta lag som finns och som utlovar ”ett liv som andra med goda levnadsvillkor”, dels genom att ni nu sett till att de också är fattiga. Många är nu dömda till livslångt försörjningsstöd (socialbidrag). Ett stort steg tillbaka till gamla tidens fattigvård som ni lovat utrota. Byggandet av nya gruppbostäder, som inte heller följer lagens regler om storlek och samlokalisering, är likaså ett stort steg tillbaka till de vårdhem ni också lovat utrota.

De upprepade lagtrots du och dina kamrater helt öppet visar mot den utmärkta lagen LSS och även mot Funktionsrättskonventionen gör mig upprörd. Lagen följs inte ute i kommunerna, men de s.k. statliga kontrollinstanserna reagerar inte. Tvärtom ökar ni själva trycket genom regleringsbrev till Försäkringskassan som jag uppfattar har gått ”bananas” och övervältrar sina kostnader på kommunerna, som i sin tur då toksparar på LSS. På insatser som personer i LSS-gruppen har rätt till!

När det gäller LSS-gruppens ekonomi ser jag inte längre någon skillnad mellan S och M. Min pappa som var arbetare har rullat många gånger i sin grav och kommer nog snart att spöka.

Läs FUBs nya utgåva av ”Fångad i fattigdom” och fundera över vad ni moderna S har glömt bort. Man kan inte ha goda levnadsvillkor om man är fattig. Läs inledningen citeras nedan och fundera över om detta socialdemokratisk politik?

Det är orimligt att vi i en välfärdsstat som Sverige ska lämna personer med omfattande funktionsnedsättningar i dubbelt utanförskap. Dels ett utanförskap som beror på funktionsnedsättningen som många gånger gör det svårt att delta i samhällslivet. Dels ett utanförskap som beror på livslång fattigdom som gör att man inte har ekonomisk möjlighet att delta. Det är inte rimligt att många i hela sitt vuxna liv ska gå minus ekonomiskt varje månad och hänvisas till livslångt försörjningsstöd. Sverige har aldrig varit så rikt. Sverige har råd att ge LSS-gruppen utlovade goda levnadsvillkor!

Med vänlig hälsning

Pappa till en son i personkrets 1 i LSS

23 Responses to Öppet brev till Statsminister Stefan Löfven

 1. Yvonne Malmgren skriver:

  Tack, tack och åter tack.
  Jag skriver under det öppna brev till vår statsminister.

  • Mirja Ranstig skriver:

   Jag håller med din skrivelse fullt ut. Känner stor oro gör mina söner vilka är funktionshindrade. Den äldsta är 45 år och under de senaste åren har de mesta av stödet till sönerna minskat

  • Håkan Malmgren skriver:

   Ja med.

 2. Lena Larsson skriver:

  Jag skriver också under brevet till Statsministern..

 3. Marie Wendelin skriver:

  Jag har kämpat i flera år för min sons skull. Skriver under och kräver förändring. Dom fina lagar om lika värde efterlevs INTE!
  Nu får det vara nog.

 4. Berit Ryden skriver:

  Skriver absolut under!!!

 5. Anna Wendelin skriver:

  Ja med

 6. Inga-Lill Stenholm skriver:

  Självklart skriver jag under!

 7. Amanda Malmberg skriver:

  Jag skriver under med att S-politiken kan kasta sig i sjön !
  Jag har läst om er mörka historia och nu har ni ingenting att komma med.
  Vänta tills att ni får höra min forskning som kommer få er att bli uppskrämda !

 8. Håkan Mukka skriver:

  Fantastisk bra skrivet jag skriver jag med

 9. Thomas Juneborg skriver:

  Socialdemokraterna har enorma problem, det ger funkisrörelsen en jättechans att sätta press på regeringen. Läs det här:

  https://www.expressen.se/nyheter/torbjorn-nilsson/lofvens-nya-krisinsikt-i-hemliga-strategin-for-s/

 10. Human skriver:

  Ja skriver under. Jag tycker initiativet bör få mediefokus och frågan bör politiseras. Spontant tänker jag att vänsterpartiet bör ta det av det. Deras hot om misstroendevotum fick regeringen att se över nedmonteringen av arbetsförmedlingen. S, L och C ser över processen i omstruktureringen av arbetsförmedlingen.

 11. Kjell Winberg skriver:

  Självklart skriver jag under. Vårt land börjar bli mer och mer inhumant. Det är absolut inte rätt väg!

 12. Yvonne Malmgren skriver:

  Att helt naket utan krusiduller skriva ett öppet brev som förälder krävs mod, ödmjukhet, sårbarhet och styrka.
  Jag hoppas och tror att fler får ta del av det öppna brevet och vill stå upp för människors lika värde i samhället.

 13. efva gabrielsson skriver:

  WORD!

 14. Inger Örnborg skriver:

  Bra skrivit….. Så stora nerdragningar det blivit under de 12 åren vår son bott i sitt serviceboende, trodde vi aldrig skulle ske…. Att det inte beror på åtsramningar, utan det är att göra de boende mer självständiga, enligt enhetschef o personal, tror jag inte ett ögonblick på….så därför har vår son bara 2 planerade insatser i veckan… Tilläggas skall också sägas att det är ca 40 min promenad till baslägenheten……

 15. Yvette Heikka Mukka skriver:

  Jag skriver på.
  Så bra skrivet

 16. Sonja Mukks skriver:

  Skriver under

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: