Stimulansmedel från staten till extra habiliteringsersättning år 2019

Förra året var det första av 3 år där staten avsatt extra pengar i budgeten, 350 miljoner, för stimulera kommunerna att införa eller höja den låga ersättning som arbetstagare får på Daglig verksamhet (DV) enligt LSS. Nytt för år 2019 är att bidraget även får användas för att bibehålla den höjning som gjordes med hjälp av statsbidraget 2018. Länk till Socialstyrelsen information här

Det visade sig att så många kommuner som 30 procent inte sökte sitt tilldelade statsbidrag, vilket innebar att arbetstagare på DV i dessa kommuner blev snuvade på sina extra välbehövliga pengar.

Till min förvåning har dessutom ett inte ännu redovisat antal kommuner valt att hellre betala tillbaka sina bidrag till staten än att betala ut dem till sina arbetstagare på DV. Tyvärr finns det ännu ingen redovisning på dessa, så min uppdaterade svarta lista kommer senare. Tills vidare kan ni ju ställa fråga till er egen kommun! De måste ju svara.

Varför? Som ni sett i vår uppdaterade rapport ”Fångad i fattigdom” så är det pengar som till skillnad mot de flesta andra bonusar hamnar hos personer som verkligen behöver dem! Många av arbetstagarna får i praktiken betala för att vara på DV på grund av kommunala avgifter! Vad jag tycker om det förstår ni även om jag inte får skriva det i klartext!

Det förekom många felaktiga rykten och många dåliga ursäkter från lokalpolitiker och förvaltningschefer för att inte söka eller ta emot statsbidraget och det gör det till min förskräckelse fortfarande! Det är bedrövligt – milt uttryckt!

Detta inlägg är ett upprop till alla berörda intresseorganisationer eller om dessa saknas enskilda anhöriga och arbetstagare på DV, att se till att era respektive kommuner nu alla söker de pengar de tilldelas för år 2019 före 1 juni i år!  Och naturligtvis delar ut dem. Beloppen ser ni på Socialstyrelsen informationssida vid ovan länk. Samtidigt kan ni ju passa på att fråga hur 2018 års pengar användes. Jag vet att lokalpress och lokal TV gärna vill ha information om detta.

Se nu till att alla lågbetalda arbetstagare på DV får sina välbehövliga extra pengar 2019!

Social tagging: >

6 Responses to Stimulansmedel från staten till extra habiliteringsersättning år 2019

 1. Yvonne Malmgren skriver:

  Nybro kommun hade inga budgeterade pengar för hab-ersättning 2019. Jag tillskrev då kommunen i ett medborgarförslag att till nästa budgetförhandling återinföra hab-ersättning. Har inte fått svar på detta förslag.
  Nu har jag tillskrivit igen som ett synpunktsbrev till kommunen.
  Kommer Nybro kommun att ansöka om statsbidrag för att återinföra habiliteringsersättning i daglig verksamhet enligt LSS? Detta är pengar för personer som verkligen behöver dem. Riksförbundet FUB har i dagarna kommit ut med en uppdaterad rapport ”fångad i fattigdom”. En professionell beskrivning över en bedrövlig vardagssituation.
  Återkommer när jag får svar.

  • Yvonne Malmgren skriver:

   Mitt medborgarförslag att återinföra hab-ersättning har gått vidare från kommunfullmäktige för beredning.

   Har fått information via mail att synpunktsbrevet har gått vidare till nämnden för beslut

 2. Annika Eriksson Sinclair skriver:

  Fruktansvärt dåligt av dessa kommuner att missunna dessa personer som har en oförskämt låg ersättnig deras pengar.Vilka kommuner är det? Dom borde publiceras så vi kan se det.Den kommun jag bor i har FUB varit duktiga på att tillvara ta dv arbetstagarnas intressen .Uppsala kommun.Bra FUB uppsala att ni ser er uppgift.

  • Harald skriver:

   Det fanns en lista från Socialstyrelsen där belopp per kommun fanns och vad kommunen rekvirerat.
   Det har jag redovisat tidigare här på sajten.
   Jag lovade också att komma med en lista på alla som lämnat tillbaka pengarna de rekvirerat, men den finns inte ännu hos Socialstyrelsen.
   Därför detta upprop!

   Uppsala var nära att bli bästa LSS-kommun 2017. Ingen nominerade Uppsala 2018. Jag tror att en nominering skulle vara välkommen av Heja Olika/Föräldrakraft.
   Fokus 2019 hoppas jag blir LSS-bostad. Där behövs verkligen goda exempel!

 3. Christer Pettersson skriver:

  Hab ersättningen räcker inte till att att betala taxin tur och retur till den dagliga verksamheten.Trots höjningen.
  De flesta gläds trots allt -man får sin lön.

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: