Nu måste den extra Habiliteringsersättning utbetalas

Annars fryser den inne! Jag tycker det är att missunna våra fattiga medlemmar som arbetar på Daglig Verksamhet (DV) de extra pengarna som staten vill dela ut – andra tycker det är stöld av arbetstagarnas bonuslön.

Ingen av vi andra skulle säga nej till extra pengar till jul! Eller hur tänker ni kommuntjänstemän som inte vill dela ut pengarna till arbetstagarna på DV och hittar på helt hårresande bortförklaringar?

Och ni kommunpolitiker som troligtvis säger att ni ska värna LSS borde skämmas och skänka er decemberlön till DV- aktiviteter när ni inte bevakat att pengarna har hamnat där de var ämnade, dvs. oavkortat som habiliteringsersättning till de som deltar på DV. Observera att det ska vara extrapengar – inte som Stockholm trodde att de skulle ersätta de pengar som redan fanns i budget.

Det finns inga mer regler än dessa två, extrapengar och allt till arbetstagarna! 24 kommuner har infört Habiliteringsersättning i år(nu bara 9 kommuner kvar som ska skämmas). Några har räknat om timersättningen, men de flesta har gjort extrautbetalningar, en eller flera gånger.

Bakgrunden är att vår gamla regering avsatte 350 miljoner kronor i 2018 års budget för att höja ”lönen” för arbetstagare på Daglig Verksamhet LSS (DV).

Skälet var, att ett antal kommuner inte hade infört habiliteringsersättning (Hab-ersättning) alls medan de flesta hade en så låg ersättning att det kostade att arbeta på DV. Ersättningen täckte inte ens lunchen och ännu mindre eventuell kostnad för arbetsresor.

De 350 miljonerna fördelades ut över Sveriges 290 kommuner utefter antalet arbetstagare på DV. Ansökan gjordes hos Socialstyrelsen och då fanns även möjlighet att ”kryssa i” att man ville ha andel även av eventuellt överskott. Det visade sig att det blev ett tredubbelt bidrag för dessa 54 kommuner som kryssade.

Det berodde på att 97 kommuner avstod att söka sitt bidrag och 11 kommuner ännu märkligare sökte bara en mindre del av det avsatta beloppet.

Utslaget per arbetstagare var grundbidraget cirka 10 000 kronor och för de 54 kommunerna blev det således cirka 30 000 kronor.

Orsaken till att 108 kommuner inte ville ha sitt avsatta bidrag är svårt att förstå. Men de flesta av dessa är små kommuner där jag undrar om de har bevakning av LSS. Dock är 18 av dem relativt stora, där orsaken måste vara något annat, typ LSS-personerna är inte viktiga? Eller att de behandlar sina vuxna arbetstagare på DV som barn – de behöver inte mer pengar?

Det har framförts många dåliga ursäkter, men den som är mest trolig är att ”vi hinner inte räkna ut”! Som att det vore svårt att dela beloppet rakt av på sina arbetstagare? Vilket jag här en gång gör klart att det är helt ok enligt Socialstyrelsen precis enligt vad jag skrev ovan.

Nu ser det tyvärr ut som några kommuner av svepskäl tänker betala tillbaka stora delar eller hela av de bidrag de fått av Staten. Det gäller till exempel Stockholm, Upplands-Bro, Simrishamn och Nybro. Gemensamt för de 3 senare är att de ”råkat” kryssa sig till 3 dubbelt belopp. 30 tusen per arbetstagare kanske blev ”för mycket”? En sammanställning från Socialstyrelsen kan vi inte få förrän en bit in i 2019 när de gjort klarat listan till departementet. Så ni måste kolla själva i er kommun.

Det finns tyvärr risk att fler kommuner betalar tillbaka! Jag får samtal varje dag sedan vi gick ut i Heja Olika och i FUBs nyhetsbrev, där vi uppmanat våra lokalföreningar att bevaka och försöka stoppa återbetalningar. Även 30 000 är helt rätt att dela ut om man kan, även om beloppet tillkom av en slump.

Visst är 10 000 alternativt 30 000 mycket pengar för våra fattiga arbetstagare på DV. Jag hör argument som att de redan har aktivitets- eller sjukersättning. Men jag tvivlar på att allmänheten vet att de belopp som max kan erhållas som sjukersättning är 7 400 kronor per månad efter skatt. Det täcker ofta inte ens hyra och mat för många i LSS-gruppen.

Det kan gärna jämföras med att medelinkomsten i Sverige nu är 25 400 kronor efter skatt. Om vi plockar bort chefer är den 22 900 kronor efter skatt.

Att i det perspektivet missunna våra fattiga arbetstagare på DV sina 10 000 alternativt 30 000 kronor i ett engångsbelopp gör mig upprörd. Att skicka tillbaka dessa pengar till staten är för mig om inte stöld så åtminstone konfiskering.

På Sveriges Radio Klartext kan ni läsa mer och hitta namnen hitta namnen på de 24 kommuner som infört Habiliteringsersättning (ge dem en ros) och de 9 kommuner som fortfarande saknar ersättningen (ge dem en kaktus). Och observera att det är politikerna som är ansvariga!

Observera också att de inte längre finns med i 2019 års budget (M-KD).

Hjälp till så att alla arbetstagare på Daglig Verksamhet LSS får extra välbehövliga jul-pengar!

Social tagging: > >

En kommentar till Nu måste den extra Habiliteringsersättning utbetalas

 1. Harald skriver:

  30 procent som inte ansökt och några som bara ansökt om en del har jag tidigare berättat om.
  2 kommuner som jag vet har ändrat sig och betalar inte tillbaka – grattis Nacka och Trollhättan.
  Följande kommuner ska in på svarta listan för att de betalat tillbaka pengar till Socialstyrelsen:
  – Stockholm hela beloppet 25 miljoner
  – Nybro betalat tillbaka hela ”kryssbeloppet” 2,2 miljoner (behöll 1,1)
  – Simrishamn betalat tillbaka som Nybro 1,9 miljoner (behöll ,0,9)
  – Upplands-Bro behöll bara 60 tusen av 2,7 miljoner

  Ofattbart!!Skäms!

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: