God Jul från reclaimLSS

God Jul från reclaimLSS

Nu är det Juletid igen!

Som vanligt har den kommit med rekordfart.

Stödet för LSS har blivit bättre även om det oftast handlar om personlig assistans som bara är en av insatserna i lagen. De övriga insatserna där boende och Daglig verksamhet är de 2 största, betydligt större än personlig assistans har uppmärksammats genom TV och Radio de senaste månaderna. Uppdrag Granskning program om missförhållande på Gruppbostäder skrämde många av oss föräldrar och väckte förhoppningsvis ett antal politiker. IVO ska göra tillsyner nästa år, men tyvärr är deras anslag i budgeten för litet. Kanske kan nästa regering ändra på det om man menar allvar med ”LSS måste värnas” som i princip alla partier sa i valdebatterna i slutskedet.

Men nu är upp till bevis och det har inte börjat så bra med fördelningen av extrapengar till arbetstagarna på Daglig verksamhet (DV). De dåliga ursäkter jag hört under hösten för varför 30 procent av kommunerna inte brytt sig om att hämta pengarna från staten har gjort mig frågande vad de har för kunskap om LSS och den ekonomiska situation de personer som omfattas har. 5 till 10 kronor i timmen i ”flitbidrag” vid närvaro på DV täcker ju inte ens lunchen för många. Några kommuner har dessutom börjat ta betalt för resor till och från DV. Det kan innebära att arbetstagaren inte har råd att delta på DV!

Inkomsten för LSS-gruppen personkrets 1(och 2), de som har DV är oftast aktivitets- eller sjukersättning. De kan max få 7400 kronor i månaden efter skatt. När de betalt netto hyra, hyra minus bostadstillägg, har de kvar så lite att de oftast hamnar under existensminimum, dsv. de kan söka socialbidrag. Det är en skam för Sverige och ett grovt brott mot LSS där målsättningen är att man ska ha Goda levnadsvillkor. Man kan inte ha Goda levnadsvillkor om man är fattig! Men så länge vi föräldrar har pengar så betalar vi även om våra barn oftast är vuxna för att de ska slippa bli ännu mer utpekade som socialbidragstagare också. Det handlar ju om personer vars enda ”fel” är att de är födda med grava funktionsnedsättningar. Det är grovt kränkande att bara peka ut dem som ”bidragstagare”.

Nu tar visats för kampen för LSS år 2019! Samarbetet inom funktionshinderrörelsen har aldrig varit så bra som nu. Det beror på LSS-utredningens haveri. Och politikers mantra ”LSS kostar för mycket” utan verklig analys.

Men nu är det anbefallt julefrid! Att ta hand om familjen, släkten och alla ensamma vi känner. Julen är en tid då vi tänker på andra – en tid då solidariteten växer. Det gillar jag och hoppas att den smittar av sig till ansvariga politiker oavsett partitillhörighet. LSS behöver mer solidaritet!

En riktigt God Jul och ett ännu bättre Gott Nytt År!

Social tagging: > >

En kommentar till God Jul från reclaimLSS

  1. Kjell Nyvaller skriver:

    Bilersättningen när assistenterna använder egen bil Fråga vem betalar vad , är det olika beroende vilket assistansbolag , vad säger kassan skatteverket eller facket

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: