Trött på Ledare i media

Ledarskribenter i media har ett antal år retat mig för deras okunskap om LSS! Men frågan är om inte en ny Ledare i Gotlands Allehanda skriven av Mats Linder just nu toppar listan till kaktuspriset.

Han skriver om LSS, men vet uppenbart inte att assistansersättning inte är synonymt med LSS. LSS är betydligt mer än statlig assistansersättning, personlig assistans från Försäkringskassan. Just den insatsen har cirka 17 procent av alla med LSS insatser. 83 procent, alla övriga som tillhör LSS-gruppen, har någon eller flera LSS-insatser från kommunen. Kostnaden för dessa 83 procent samt cirka 20 procent av assistansersättningen (kommunens andel) fördelas mellan alla kommuner efter antal innevånare i respektive kommun, med hjälp av ett ”LSS-utjämningsystem”. Tanken med denna utjämning är att ingen enskild kommun ska behöva ”lida för” att antalet LSS-personer med svåra funktionshinder är så många att de påverkar kommunens budget orättvist mycket. Det fungerar dock med en viss eftersläpning då de siffror som styr kommer in i systemet först via kommunernas bokslut.

Bra att veta när kommunerna också okunnigt (eller ibland med flit) påstår att ”det kostar för mycket” eller ”vi har inte råd med andra nödvändiga välfärdsinsatser”. I en kommuns budget utgör det bara ett fåtal procent.

Ledarskribenten i Gotlands Allehanda (Oberoende Moderat) handlar det dock bara om de 17 procent som har statlig assistansersättning. Trots att han upprepade gånger skriver ”LSS”. Alla siffror och många påståenden har han dessutom hämtat från Micael Kallins artikel i tidskriften Kvartal från i somras. En debattartikel som sedan tyvärr har spridits av SVT och rikspress inför hösten val. Bengt Westerberg bemötte i ett svar på SVT Opinion, bland annat de felaktiga siffrorna. Själv bemötte jag Kallins inlägg i FUB.

Jag konstaterade bland annat att Kallin blandar riktiga siffror med manipulerade, på klassiskt manér när man vill sprida sin egen uppfattning, med skenbart goda underlag. Hans jämförelse med sin egen situation med handikappersättning känns inte ok. Det är inte jämförbart med de omfattande funktionsnedsättningar som krävs för att omfattas av LSS.

Jag bemötte särskilt påhoppet på anhöriga och det påstådda fusket:
Att Kallin i sin artikel helt utan underlag kan skriva ”…..en nära anhörig som kompenseras för utgifter som sällan förekommer” borde ha väckt en ansvarig utgivare? Hans hänvisning till Billums fuskutredning som ingen längre tror på – inte ens Försäkringskassan – är manipulativ. Att media och politiker fortfarande lyssnar är skrämmande.

Kallins så kallade lösning eller idéer fann jag helt verkligsfrånvända och jag undrade som andra om det bara var ren avundsjuka, då han bara hade cirka 20 tusen i Handikappersättning inte flera miljoner i assistansersättning? Vill du läsa mer om detta hänvisar jag till Assistanskoll.

Min slutkommentar är: Vill någon person skriva en Ledare i media, är mitt och förhoppningsvis även andras krav att skribenten vet vad han skriver om!

Social tagging: >

7 Responses to Trött på Ledare i media

  1. Monica Gustafsson skriver:

    Jenny Wennberg i Arbetarbladet vet vad hon skriver om

    • Harald skriver:

      Hon har skrivit mycket bra om assistans!
      Även hon kallar det LSS?
      Jag hittar inte att hon skrivit om de andra 9 insatserna i LSS?
      Mvh Harald

    • Christer Pettersson skriver:

      Hon har fått Haralds mail av mig / Christer

  2. Charlotte Löfgren skriver:

    Ett gyllene tillfälle för t ex FUB att erbjuda journalister en utbildning i vad LSS är och hur det fungerar? Journalister är sällan specialister, men ofta mkt villiga att ta emot balanserad o saklig information.

    • Harald skriver:

      Jag du har rätt! Men intresset måste också finnas.
      Jag har i ett par år på sajten Heja Olika skrivit LSS-skolan och även jämfört Funktionsrättskonventionen med LSS. De finns att läsa på webben.
      ”Skolorna ” finns också sammanfattade på tidskriften Föräldrakraft nr 2, 2017 repektive nr 2, 2018. Dessa tidningar går att köpa styckvis eller i bunt fortfarande via sajten.

      Jag har hållit utbildningar internt för medlemmar i mina två intresseorganisationer i Stockholm och runt ute i landet. Jag har också haft utbildning för mina lokalpolitiker. Att utbilda och skriva om hela LSS är min ”mission”.

      • Monika Ekholm skriver:

        Men missionen borde väl vara att alla ska leva lika som alla andra oavsett funktionshinder ska väl dessa personer jämföras med levnadsvillkor för det vanliga samhället. LSS lagstiftningen går ut på vid bedömningar av insatser utifrån behov o jämförelsen är det normala sättet att leva.
        Att dela upp insatserna i assistans o övriga insatser som FUB verkar göra förstår jag mig inte på. Det betyder då också att FUB inte företräder personer med insatsen personlig assistans som FK finansierar tillsammans med kommunen. De första 20 tim står kommunen för.
        Sedan en kommentar om journalisters kunskap ja den är inte 100 procentig men ett första steg är väl iaf att få dem att skriva överhuvudtaget om personer med funktionshinder o att de ingår i samhällets gruppindelning barn, ungdomar, vuxna o äldre.

        • Harald skriver:

          Det är en missuppfattning att FUB inte arbetar för hela LSS inklusive personlig assistans(PA). Uppdelningen du skriver om beror på att det finns två huvudmän. Försäkringskassan (FK) står för den statliga delen av PA, det som kallas assistansersättning, medan kommunerna står för alla andra insatser och även den del av PA som inte är kvalificerad för assistansersättning.

          När det gäller statistik så är assistansersättning den 4:e största insatsen i LSS, omfattar knappt 15 tusen personer. 38 tusen personer har DV, 28 tusen har LSS-boende och 19 tusen personer har kontaktperson. Knappt 5 tusen har PA via kommunen så tillsammans med de med assistansersättning är insatsen delad 3 på listan.

          Knappt 8,5 tusen personer i PK 1 har PA, varav 6,5 tusen har assistasnersättning från FK. Hur det ser ut bland medlemmar i FUB vet vi inte, då vi inte får registrera detta. Ungefär 73 tusen personer har LSS-insats från kommun och knappt 15 tusen via FK.

          Det som skrivs mest om i media är om assistansersättningen, även om vi ser en ökad aktivitet kring de kommunala insatserna. Förhoppningsvis beror det på att vi i FUB har haft ökad påverkan.

          När det gäller assistansersättningen finns det starka brukarstyrda organisationer och assistansbolag som är jätteduktiga att sprida sina budskap intressepolitiskt. Vi har ett gott förhållande till dessa med ömsesidig respekt. Men just därför blir det mer prioriterat för FUB att driva intressepolitik kring de insatser som ges via kommunerna. De berör drygt 80 procent av alla personer som tillhör LSS-gruppen.

          Personligen är jag väldigt noga med statistik, vilket jag saknade i de media jag angrep i mitt inlägg. De är helt enkelt slarviga och ”ärver” siffror som inte är aktuella längre och i vissa fall aldrig varit rätt. Att fara med osanning oavsett syfte är i min värld aldrig ok! Och jag tycker till och med att det är seriösa aktörers uppgift att avslöja dem, eller hur?

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: