Habiliteringsersättning och svarta listan

Jag skrev ett inlägg för precis en månad sedan på min blogg på Heja Olika, där jag gav ros och ris till våra kommuner i ämnet att alla våra 290 kommuner fick ansöka hos Socialstyrelsen för att kunna del av de extra pengar som regeringen avsatt till de som deltog på Daglig verksamhet. Socialstyrelsen hade fördelat dessa 350 miljoner från regeringen till kommunerna efter antalet arbetstagare på daglig verksamhet. Regeringens mål var bättre ekonomi för de som arbetar på daglig verksamhet genom extra statliga pengar till kommunerna för att höja ”lönen”, habiliteringsersättningen. Man ska inte behöva gå back för att hab-ersättningen inte ens täcker lunchen.

Med Röd Hatt har jag och andra inom FUB kunnat konstatera att 30 procent av kommunerna avstått från att söka! Det innebär att de missunnat sina fattiga arbetstagare på dagliga verksamheter de extra pengar de kunde ha fått. 10 procent har, ännu märkligare, avstått merparten av sina tilldelade pengar. Tyckte de kanske att arbetstagarna skulle få för mycket?

Det innebär att man då konfiskerar de pengar deras arbetstagare har rätt till! Jag har hört många dåliga ursäkter från kommuner som inte ville ha statens extrapengar. Ingen av ursäkterna är rätt! Hade det rört en annan grupp anställda i kommunen hade man inte gjort något dylikt.

Det var möjligt att i ansökan kryssa för att kommunen ville ta del av eventuella pengar som blev kvar när alla kommuner fått vad de sökt. Bara 55 kommuner utnyttjade denna möjlighet. De har därför fått rejält mycket mer att fördela till sina arbetstagare, tre gånger ursprunglig tilldelning!

Men jag har en oro att flera kommuner av olika skäl kommer att lämna tillbaka extrapengarna. Särskilt de som nu fått 3 gånger ursprunglig tilldelning för att de har kryssat. Skäms de inför de andra kommunerna? Istället ska de se sig som goda föredömen. Att lämna tillbaka innebär ännu tydligare att man konfiskerar de pengar deras arbetstagare har rätt till! Vi får återkomma med kaktusen och riset.

När jag tittar på listan över kommuner som avstått att söka hittar jag ingen röd tråd. Stora kommuner liksom små finns där. Det är kommuner med olika majoriteter så partiideologiska skäl verkar inte ha spelat in. Det verkar snarare vara inställningen för vår grupp hos enskilda ansvariga?

Det handlar om summor på mellan 2 miljoner och 5 miljoner per kommun, som de missunnat sina arbetstagare på daglig verksamhet! För de som bara har aktivitets- eller sjukersättning och är fattiga så är varje extra krona viktig. Det kan aldrig bli ”för mycket”!

Men det finns också goda exempel bland kommunerna som höjt dagersättningen och med öppna ögon tagit risken att de får betala allt själva från 2019! Motivet från dessa är att ”det är små pengar i en kommuns budget”. Tyvärr har jag ingen lista där jag kan ge dessa kommuner deras rättmätiga gratulationer! Jag hoppas dock att era lokala FUB-föreningar kan göra det!

Jag har lovat att tydliggöra vilka kommuner som missunnar sina arbetstagare på DV sina välbehövliga extrapengar. I mitt inlägg på Heja Olika gav jag ett antal exempel. Men de allra sämsta, de som fortfarande inte alls har infört hab-ersättning glömde jag. Här är ”svarta listan”:

De 9 kommuner som inte betalar sina deltagare hab-ersättning är:
Aneby, Hylte, Högsby, Kungsör, Ludvika, Nordanstig, Sorsele, Säter och Ödeshög

Social tagging: > >

4 Responses to Habiliteringsersättning och svarta listan

 1. Peter Löthman skriver:

  T ex Jokkmokk har fått stor tilldelning och de personer som har habiliteringsersättning där har dragit världens vinstlott i år. Nåväl, jämfört med vad de normalt har…

  • Harald skriver:

   Hej Peter,
   De flesta managementkurser jag gått i mitt yrkesliv har jag nog glömt ganska fort. Några få undantag finns dock, de har fastnat i minnet. Gemensamt för dessa är att de är användbara även utanför det direkta yrkeslivet. En av dessa är Edward de Bonos ”Sex tänkande hattar”, Ett enkelt och praktiskt sätt att tänka utanför sina normala tankebanor. Att ”ta på” en av de sex hattarna och tvingas in i den hattens tänk för att sedan ”ta på” en annan och så vidare, ger ett mycket allsidigare beslutsunderlag.
   • Vit hatt är den neutrala och objektiva som representerar ofärgad information och fakta.
   • Röd hatt är känslohatten som representerar intuition och känslor.
   • Gul hatt är optimistens som representerar positiva möjligheter.
   • Svart hatt är pessimistens som representerar risker, hot och söker hinder.
   • Grön hatt är visionärens som representerar det kreativa, och används för nya lösningsförslag.
   • Blå hatt är ordförandes hatt som sammanfattar och styr processen och avslutar med beslut.
   Istället för att säga att vi är förbannade, säger jag att vi har Röd Hatt.
   Om man då är nyfiken som du kanske jag kan få ännu en att använda flera hattar vid beslut?
   Jag kan fråga ”vilken hatt har du nu?”
   Mvh Harald

 2. Peter Löthman skriver:

  Vad menar du med ”Röd hatt”?

 3. Karl-Olov Nordin skriver:

  Jag kan dock erkänna att Falu Kommun betalar ut HAB

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: