Valet och LSS

Hur gick valet? Det är en fråga där svaret inte kommer att märkas än på länge, främst i Riksdagen men även ute i många kommuner och landsting.

Men hur var valet för personer som tillhör LSS-gruppen?

Plötsligt i valdebatternas slutskede kom LSS upp på agendan. Vad hände? Jo – våra intresseorganisationer fokuserade på problemen som fanns främst inom personlig assistans och den statliga assistansersättningen. ”Våra politiker” främst från Bengt Westerbergs gamla parti började ta för sig mer i debatterna. Andra partier hakade på och till slut även vårt stora regeringsparti.

Den avgörande insatsen gjorde Funktionsrätt Sverige med sin enkät där de slutligen graderade våra partier utifrån bästa och sämsta för LSS-gruppen. Då tog det fart! De som hamnade främst slog sig för bröstet även i media. De som hamnade sist blev desperata att visa att rankningen var fel. De hade inte förstått enkäten?

LSS hamnade i fokus även i SVT och TV4. I partiledarutfrågningar och slutligen i partiledardebatterna. Alla partier lovade mer pengar till LSS och lovade slutligen att behov ska styra insatserna inte pengar!

Jag fick en fråga av Expressen om jag litade på partiernas löften och mitt svar blev, ”tveksamt – men det blir svårt för dem att i framtiden prata pengar när behov ska styra”.

Det intressantas med partiernas löften om att nu ska behov styra insatserna i LSS, är att så har det tydligt stått i lagen i drygt 25 år! Trots detta har politiker och även Förvaltningsrätterna beslutat annorlunda, länge och alltmer. Politiker och beslutsfattare har glömt vad lagens mål är, varför den tillkom, att den är individuell, att det bara är behov som ska styra.

Vi ska främst tacka Funktionsrätt Sverige, för att de nu i en längre tid fokuserat på LSS och att de i år lyckades få upp våra frågor i valdebatterna!

En fråga där vi alla misslyckades är den om LSS-gruppens ekonomiska villkor. Allt fler hamnar i fattigdom och får inte ta del av den standardhöjning som de flesta medborgare i Sverige haft nu under en lång tid. Det är något som både Bengt Westerberg och FN-konventionen påpekar att alla har rätt till!

Orsaken till att detta inte kom upp i debatterna är faktiskt just att de flesta inte har problem med ekonomi. Endast ålderspensionärerna, där några har lika dålig ekonomi som LSS-gruppen, lyckades få löften om kraftigt sänkt skatt och bättre bidrag.

LSS-gruppens företrädare får kämpa vidare med att övertyga en kommande regering om att det behövs både bättre aktivitets- och sjukersättning och sänkt skatt för att lagens utlovade mål ”ett liv som andra med goda levnadsvillkor” ska bli verklighet.

Vi måste även följa upp lokalt att partierna ute i kommunerna följer sin lednings löften om att behov ska styra LSS-insatserna även där. 80 procent av alla som tillhör LSS-gruppen får sina insatser från kommunen! Här har jag saknat LSS i valdebatterna.

Reclaim LSS!

Social tagging: >

2 Responses to Valet och LSS

  1. Lillemor Holgersson skriver:

    Bra skrivet Harald. Det sista du skriver om att vi måste följa upp ute i kommunerna är otroligt viktigt. Jag hoppas verkligen att våra organisationer inser vilket viktigt arbete som måste ske ute i kommunerna.

  2. Ulrika Lindgren skriver:

    Bra skrivet Harald tycker också jag. iI jobbar på i Sollentuna-Väsby

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: