Fattigpensionärer får valfläsk!

I vår(FUB) rapport ”Fångad i Fattigdom” (sid 20) har vi konstaterat att ”vår grupp” funktionshindrade med LSS som ska leva på aktivitets- eller sjukersättning (förtidspensionärer) är lika fattiga som de ”fattigpensionärer” som bara har garanti pension. Men det föranleder inge extra utredningar och några extra pengar till dessa!

Ålderspensionärer är en stor grupp, mer än var 4:e väljare i riksdagasvalet 2018. Nu lämpligt läser jag i rikstidningarna idag att det kommer ett förslag där ”De pensionärer som har det sämst ställt lovas ett rejält tillskott i plånboken”.

Observera att jag tycker att det är ok, då de liksom gruppen med aktivitets- eller sjukersättning inte längre kan leva på sin inkomst!

Garantipensionen skall höjas med ca 1000 kr per månad och taket i bostadstillägget höjs med 640 kr per månad. Men bara för ålderspensionärer!

Den fattiga gruppen ”förtidspensionärer” stannar kvar på en inkomst som är i storlek med garantipensionen idag när skatten är dragen. Ålderspensionärer med lägre pension har nämligen fått full kompensation för alla jobbskatteavdrag, vilket inte de med aktivitets- eller sjukersättning fått. De betalar otroligt nog mest i skatt jämfört nu med både de som arbetar och ålderspensionärer vid denna låga inkomst. När jag säger det på mina föreläsningar blir jag inte trodd, vilket i sig är en vettig reaktion. ”Så kan det väl inte vara?”. Men tyvärr så kan ni läsa i rapporten ”Fångad i fattigdom” om detta.

Och som extra orättvisa så får redan idag ålderspensionärer 340 kr mer per månad i bostadstillägg, vilket inte förtidspensionärer får!

”Vår grupp” är försvinnande liten i ett riksdagsval redan från början. Dessutom är det få av dessa som kan gå och rösta på grund av sina funktionshinder. ”Inte värt att slänga valfläsk på?”

Solidariteten för dessa dubbelt utsatta personer, med stora funktionshinder och dålig ekonomi, finns inte längre – bara valtaktik!

Reclaim LSS!

Social tagging: > >

6 Responses to Fattigpensionärer får valfläsk!

 1. Helena skriver:

  Folk som inte är insatta i området tror ofta inte på en när man berättar om ekonomin för den här gruppen eller om andra försämringar som sker inom LSS och assistansersättningen. För min del har det blivit så att jag slutat prata med vänner om det eftersom jag så ofta känner mig misstrodd. Hemskt att förståelsen är så liten. Det som skulle behövas är att fler än vi närmast berörda protesterar.

 2. Harald skriver:

  Låt mig först göra klart att FUB och Autism & Asperger förbundet är opolitiska organisationer!

  Sedan kan jag som person vara extra besviken och kanske även arg på Sossarna och KD, då de profilerat sig på solidaritet för de mest utsatta samt försvarare av familjen och jämlikheten.

 3. Thomas Juneborg skriver:

  Ja, så funkar det tyvärr. De stora partierna kämpar om stora breda väljargruppers gunst och då hamnar en marginalgrupp som LSS sorgligt nog i kölvattnet. Att vi fått ett hårdare samhälle där det blivit allt ”fulare att leva på bidrag” förvärrar läget ytterligare.

 4. Harald skriver:

  Just att det är fult att leva på bidrag är Moderaternas parad gren. Man ska till och med straffa de som oskyldigt är födda med funktionsnedsättningar! Om det kan man tycka mycket, men jag måste avstå…..

  Samtidigt så gynnar man de som redan har det bra med generösa avdrag. Som egentligen även de tas från allmänna kassan precis som bidrag. Den enda möjliga skillnad jag kan se är att bidrag går till personer som behöver dem, vilket ju inte alltid gäller avdrag.

  • Estellle Domeij skriver:

   Men deras bidrag kallas alltid avdrag, det blir liksom finare så, oabvsett om det gäller RUT, ROT eller räntor. Och de går att ta med till huset i Spanien också. Det rör sig ju om inflytelserika väljare, gubevars.

 5. Christer Pettersson skriver:

  Det finns ingen rättvisa längre, det är ett röstfiske både från höger och vänster -inte minst värnar man om den egna plånboken.

  Det får nog bli så att Sverige blir ett bolag som styrs av begåvade tjänstemän med Hjärtat på rätta stället, hyggligt välbetalda och rättvisemärkta och som sitter kvar så länge de sköter sina jobb.
  Vem anställer och avskedar? Det får Kungen göra.

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: