Släpp inte taget om LSS!

Jag har under åren, när jag som besvärlig förälder stridit för min sons rättigheter, fått anmodan av ansvariga för LSS- verksamheter i min kommun att  ”Du måste släppa taget – han är ju vuxen”. Mitt svar blir alltid vid en sådan anmodan ”Jag försöker hela tiden släppa taget – men då måste ni ta ert ansvar!”

Så släpp inte taget ni goda kämpar för ”Rädda LSS – assistans för frihet!” Nu när vi många intresseorganisationer är på marsch igen. Manifestationerna den 3 december på många orter var underbara att se för en gammal kämpe som jag. En fantastisk uppställning som även innehöll ledande politiker från L, KD och en stor grupp i opposition från S som plötsligt försvarar LSS och assistansen. Låt inte budskapet klinga av bara för att dagen är förbi! De ansvariga för nedskärningarna väntar bara på att uppropet skall blåsa över. Se till att de får vänta förgäves!

Liberalerna har ju en historia att vara för LSS och främst assistans. Vi ser ju Bengt Westerberg ute och debatterar aktivt igen. KD är speciellt intressant då de haft ansvar för LSS i 8 år mellan 2006 och 2014. De visade vid makten inte något större intresse för LSS-gruppen, snarare började nedmonteringen och försämringen för assistansen under den tiden. Någon sämre än ML kunde vi inte tänka oss som ansvarig minister, men ack vad vi bedrog oss.

Många förvånas nog över att Socialdemokraterna nu fortsätter försämringarna för LSS-gruppen, då de i sitt partiprogram tycker sig försvara den lilla människan. Jag är inte lika förvånad då Socialdemokraternas solidaritet är för arbetarrörelsen. Frågor som rör arbetsvillkor och” Arbete åt alla med schysta villkor” klingar falskt för en grupp där några få procent har möjlighet till jobb. Liksom Moderaternas jobbskatteavdrag som leder till ännu mer utsatthet och försämrad ekonomi för de som inte kan eller får jobba. Deras syn på ”bidragstagare” är ren mobbing av en grupp som helt oförskylt blivit svårt funktionshindrade och hamnat i beroende av stöd från samhället.

Utan aktivt stöd från de två största partierna blir det svårt att få förbättringar eller endast få tillbaka det LSS lagen utlovade 1994. Läs propositionen 1992/93-159 och förundras över hur lagens goda intentioner förvanskas av ansvariga myndigheter över de senaste 10 åren.

Orsaken är förändrade attityder. Solidariteten för de som har det svårt och allas lika värde har försvagas kraftigt. Nu handlar allt om pengar. Kostnaden för LSS ställs mot andra välfärdskostnader t.ex. äldreomsorg. Men har politikerna frågat de äldre om de vill ta pengar från LSS-gruppen? Jag tror inte det! Det har aldrig funnits så mycket pengar i vårt land, så varför ta pengar från de som redan är fattiga i omvänd Robin Hood?

Utsatta ställs mot andra utsatta. Utsatta ställs inte mot de mycket rika. Förmåner som ROT, RUT och ränteavdrag ifrågasätts inte, snarare skall de utvidgas. Vad gäller ROT och RUT räknar ansvariga gärna på skatteeffekterna av dessa bidrag. Men för personlig assistans vägrar de att göra detsamma. Jag har tidigare skrivit ett inlägg här på sajten ” LSS är ju en lönsam affär för samhället” där jag försökt göra en nettoberäkning av kostnaderna.

Jag har också skrivit ett inlägg ” Det är inte assistansersättning som hotar statsbudgeten” där jag visat att ränteavdragen är ett större hot mot statsbudgeten än assistansersättningen.  Assistansersättning utgör några procent av statens kostnader. Det finns många poster som är betydligt större och som inte diskuteras.

Mitt upprop lyder:

Sparka inte på de som redan ligger! I ett solidariskt samhälle har vi råd med att ge dessa få som pga. allvarliga funktionshinder tillhör LSS-gruppen det lagen utlovat i över 20 år – ett liv som andra med goda levnadsvillkor!

Reclaim LSS!

Social tagging: > >

3 Responses to Släpp inte taget om LSS!

 1. Christer Pettersson skriver:

  Att en dag få släppa taget Harald, det kan man bara drömma om, Man säger lika beträffande min dotter jag, skulle inget hellre vilja.
  Den mångåriga kampen har inget slut.

  Frösunda har övertagit driften av hennes gruppbostad, vad händer -man drar ner bemanningen,och de boendets höjdpunkt i vardagen- att få att få ha en personal för sig själv på sin hemmadag från den dagliga verksamheten, för att handla fixa i lägenheten göra någon utflykt tvätta kläder etc.
  Frösunda säger nej och minskar bemanningen.
  Det finns och kommer alltid att finnas måsten av föräldern om man inte återställer LSS i det skick det var från början
  Tack för allt ditt jobb Harald

  • Harald skriver:

   Hej Christer,
   Vi måste strida för bättre gruppbostäder 2017!
   Ständiga besparingar sedan ca 2008 har medfört kraftiga försämringar generellt. Det har inget att göra med privat eller kommunalt. Antalet boende per gruppbostad har ökat från ursprungligt rekommenderade 3-5 av personer som förstod vad handikapp innebär (Obs!) till nu av jurister utan sådan kunskap godkända max 6 som standard. De privata kan inte bygga för mer än 6 då de måste ha godkännande av IVO. De kommunala i många kommuner struntar i lagens nu max 6 och bygger för fler, för att de kan utan tillstånd. Och de skäms inte ens att säga det!
   För att inte tala om reduceringar av personal som du gör. Att en kort aktivitet i veckan är nog, att ledsagare/kontaktperson är onödigt, att en enkel semesterresa vartannat år är nog, etc. Innebörden av ”Ett liv som andra med goda levnadsvillkor” har devalverats av våra makthavare! Undrar hur de själv lever?
   Vi har mycket att slåss för 2017!

 2. Helena skriver:

  Hoppas också på att engagemanget inte tryter iom att manifestationen är avklarad. Nu gäller fortsatt kamp och förmåga till konstruktiva förslag och samarbete från funkisrörelsen. Kvaliteten i kommunala insatser, särskilt gruppbostad, är centralt. Hoppas att alla FUBare (och medlemmar i andra förbund) inte ger upp. Tillsammans kan vi påverka.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: