Ett verkligt exempel på tveksamma attityder mot LSS

Jag har i ett antal inlägg här på sajten och på HejaOlika uttryckt min oro för att de personer som styr LSS i kommunerna har förändrat sina attityder till den utsatta gruppen som har LSS insatser. En långsam förändring som skett sedan lagen infördes i samförstånd mellan alla partier 1993. Att dagens politiker glömt att läsa på LSS-propositionen och varför rättighetslagen tillkom.

När jag skriver om attitydförändringar vill media ha exempel, vilket jag som företrädare för gruppen och som förälder oftast tycker är tveksamt. Jag vill inte utsätta dem som redan är utpekade för ytterligare media. Likaså tillhör jag den gamla stammen när det gäller att utpeka enskilda politiker och tjänstemän för att vara icke empatiska.

Samtidigt kan jag intellektuellt förstå att de som läser vill ha bevis på att de som skrivs är korrekt och inte påhittat. Särskilt om de är lyckligt omedvetna, dvs. inte har egen erfarenhet.

Nu har LSS-gruppen drabbats av påstående från kommunalråd i en av vårt läns kommuner. Utan någon förankring i statistik eller andra siffror har de kastat ur sig:

 1. Vi har varit för generösa i våra LSS bedömningar
 2. Vi har personer i LSS-gruppen som överutnyttjar systemet

När det gäller punkt 1 så finns inget stöd i den officiella statistiken:

Kommun Antal innevånare (tusental) Antal LSS personer Procent med LSS av tot. innevånare Kostnad per innevånare för LSS
Värmdö 41 247 0,60 3302
Väsby 42 322 0,75 4842
Österåker 42 368 0,87 5260
Sigtuna 45 284 0,63 3696
Tyresö 46 355 0.77 3850

 

Men eftersom insatserna i LSS kostar olika, från 25 tusen per år till ca 1 miljon per år, så haltar all statistik beroende på vilka insatser som ges! De kostsamma insatserna är boende och personlig assistans samt därefter DV och kortidsvistelse. Övriga insatser är billiga och utgör även tillsammans en liten del av LSS-kostnader.

Jämför jag kommunerna ovan så utmärker sig Tyresö med att ge betydligt fler av de billiga insatserna. Österåker ger många insatser även av de mer kostsamma. Väsby har många boende av historiskt skäl och även många i DV. Sigtuna liknar Värmdö men har några fler i DV och kan bäst användas som jämförelse.

Det finns således inget stöd för att Värmdö skulle ha varit mer generös i sina bedömningar! På de månader som gått har sedan kommunalrådets påstående har han inte kommit med några bevis på att uttalandet är korrekt.

När det gäller påstående 2, att LSS-personer överutnyttjar systemet behövs ingen djupare analys än den som oppositionsrådet gav direkt, dvs. det går inte!

Den enda insats som är möjlig att överutnyttja är personlig assistans och den betalas inte av kommunen utan av Försäkringskassan. Kommunalrådet har säkert hört den oseriösa diskussion i media om assistansersättning och i sin okunskap översatt det som att LSS överutnyttjas även i kommunernas insatser?

Det handlar om felaktiga attityder, fördomar, från honom och även andra i kommunfullmäktiga som applåderade.

Efter att blivit utsatt för kraftig kritik har han idag bett om ursäkt och tagit tillbaka sitt uttalande! Ok. Men hur är det med de som applåderade inklusive det högsta kommunalrådet?

Reclaim LSS!

Social tagging: > >

2 Responses to Ett verkligt exempel på tveksamma attityder mot LSS

 1. Harald skriver:

  Kanske skall tillägga att LSS-utjämningssystemet gör att alla innevånare i slutändan betalar lika mycket oavsett i vilken kommun du bor. Så Österåker får pengar och Värmdö betalar som exempel till utjämningssystemet.

  • Ulrika Lindgren skriver:

   Tack igen Harald för Din och ALLAS VÅR långa kamp mot fördomar och okunskap.
   Stor kram i ”hänryckningens tid”.

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: