Allmänna principer i funktionshinderpolitiken

Jag har i veckan skrivit om de viktigaste principerna i LSS som ni kan läsa genom att klicka på svärdet i bilden till höger.

Det finns också några principer ytterligare, som jag inte tagit upp specifikt då de är allmängiltiga för vårt samhälles funktionshinderpolitik.

De är t.ex.:

  • Icke diskriminering
  • Full tillgänglighet i samhället
  • Inga merkostnader pga. sina funktionshinder
  • Allas rätt till arbete
  • Likhet inför lagen

Det är principer som känns självklara för vanligt folk – och ändå vet vi alla insatta att det fungerar dåligt för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Inga ansvariga politiker vill kännas vid att det inte fungerar, utan de blundar. Eller så vill man inte se för att det är skämmigt, att vi i Sverige med goda förutsättningar inte mäktar med att följa de lagar och konventioner de själva beslutat respektive skrivit på?

Eftersom LSS- gruppen är så liten kan man uppenbart sätta på sig skygglappar? Politiker pratar hellre om ”de stora linjerna” i vård och omsorg för ”alla” i samhället än ”detaljer” för en liten grupp.

Det är att svika en liten utsatt grupp!

ReclaimLSS! Återta de ursprungliga intentionerna i lagen.

Social tagging:

6 Responses to Allmänna principer i funktionshinderpolitiken

  1. Eva-Mari skriver:

    Att LSS-lagen, och Konventioner som skrivits på inte följs, är mycket alarmerande!
    Det är något man som medborgare måste kunna kräva. Samhället har krav på att jag som medborgare, följer lagar och förordningar. Detta borde i allra högsta grad även gälla våra kommuner, och andra instanser! Funktionshinderrörelsen måste agera kraftfullare tillsammans, och det NU!!

  2. Roger Lindblom skriver:

    Du har helt rätt Harald! Politiker undviker alltid detaljer och små grupper om det inte tjänar deras egna syften så att de kan plocka poäng på att engagera sig tillfälligt. Att framställa och beskriva saker och ting i stora drag är ofarligt eftersom även minoriteter tror att det gäller dem. När en politiker säger ordet ”alla” skall man vara på sin vakt för det betyder egentligen ”nästan alla”. Och dit räknas sällan vi! Håller med Eva-Mari om att handikapprörelsen måste agera kraftfullare, vilket naturligtvis borde ha gjorts för länge sedan. Men bättre sent än aldrig!

  3. Jättebra skrivit får man låna texten? Tänkte dela ut den på KHR på torsdag till politiker och övriga.

    Margareta Hallner ordförande FUB Västerås

    • Harald Strand skriver:

      Självklart Margareta!
      Tanken med alla inlägg om principer är just att de skall spridas på det sätt du säger till ansvariga i kommunerna! Tack för att du frågade så att även andra kan följa ditt goda exempel!
      Mvh Harald

      • Harald Strand skriver:

        Ett extra förtydligande:
        Alla mina texter här på sajten är ok att sprida (även på FB grupper för FUB och AAF där jag inte är med) och återanvändas!
        Det gör mig bara glad!
        //Harald

  4. Härligt jag pratar bättre än formulerar mig i skift!

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: