Det behövs en aktion för rimliga hyror i LSS bostäder!

Nu är det dags att det händer något!

Höga hyror i LSS bostäder leder till ett liv i fattigdom – hela vuxna livet! (se tidigare inlägg). Det har ansvariga vetat sedan minst 2008 då utredningen SOU 2008:102 kallad ”Brist på brådska” särskilt påpekade detta! Den 24 mars 2010 träffade Autism och Arperger förbundet och FUB Socialdepartementet för att driva på frågan. Som vanligt svarade departementet att de skall arbeta med frågan?

Under åren sedan dess har det dessutom blivit ännu värre då kommunerna med god hjälp av förvaltningsdomstolarna lyckas höja de redan höga hyrorna ännu mer genom att lägga till höga avgifter för gemensamhetsutrymmen i gruppbostäder! (se tidigare inlägg)

Det påminner mig om den aktuella reklamfilmen för Beckers fasadfärg: ”Du kanske undrar varför jag valt att bygga mitt hus här? För att jag kan!

Mot bättre vetande har vissa kommuner med hjälp av otydliga domare i HFD lagt till en orimlig kostnad för utrymmen som skall vara till för en träning i social gemenskap för de som bor på gruppboenden och som dessutom oftast används som personalutrymmen. Det är oacceptabelt och rimmar illa med målsättningen med LSS om ”inga extra kostander på grund av sitt funktionshinder”! Jag har personligen jobbat med denna fråga i min kommun hela 2013 med ansvariga politiker och förvaltningschef – men de nonchalerar detta. Jag får inte ens ett vettigt svar hur de räknat!

FUB och Autism och Asperger förbundet måste starta en aktion för rimliga hyror i LSS bostäder! Vi måste bli tydliga om våra krav:

Krav 1: Ingen tilläggshyra för gemensamhetsutrymmen i gruppbostäder.

Krav 2: Hyra i gruppbostad skall räknas som kommunal avgift så att en Förbehållskalkyl som det ursprungligen var tänkt i LSS kan fungera. Alla skall ha minst 5523 kronor (=förbehållsbelopp 2013) kvar av sin inkomst efter att nettohyra dragits ifrån.

Krav 3: Taket för hyra i FK bostadstilläggssystem för funktionshindrade skall tas bort. Ersätts av max-yta per person.

Krav 4: FK skall sluta konfiskera besparingar, FK skall i sin kalkyl räkna inkomst på samma sätt som i Självdeklarationen.

Reclaim LSS!

Social tagging: > >

4 Responses to Det behövs en aktion för rimliga hyror i LSS bostäder!

 1. Eva-Mari skriver:

  Håller fullständigt med dig Harald. Det är så mycket tokigheter runt LSS, så man snart inte vet var man skall börja! MEN att något måste göras står helt klart. De (politiker, tjänstemän, handläggare etc.) försöker väl trötta ut oss, men förbannade anhöriga skall de veta att de inte tröttar ut så lätt 😉

 2. Willy Engebrethsen skriver:

  Bra skrivit och håller naturligtvis med.
  Kommer att sprida detta på olika sätt.
  Och som Eva-Mari skriver, förbannade anhöriga har en förmåga att aldrig ge upp och det är bra.

 3. mai.eriksson skriver:

  Vem skulle annars bry sig? Några få politiker som liksom vi kämpar i mycket hård motvind. En vind som heter spara, spara, spara.

 4. Emanuel skriver:

  Om krav 1, 3 och 4 skulle bli verklighet så behövs inte krav 2. Då skulle den största delen av hyran finansieras via bostadstillägget och den enskildes ekonomi se betydligt bättre ut.

  Bra krav som verkligen behövs för att stoppa den strukturella fattigdom som drabbar personer med omfattande funktionsnedsättningar.

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: