45 år senare men samma fördomar

Aftonbladet 1968

bild68

Källa: Intra (Nr 4, 2011)

 I en artikel i tidningen Intra (Nr 4, 2011) så beskrevs hur upprörda villaägare (1968 i Simrishamn) motsatte sig en ny bostad för personer med utvecklingsstörning i deras område.  Ett argument var att villapriserna kommer sjunka. En av villaägarna sade i en intervju i Aftonbladet att utvecklingsstörda bör bo bland arbetarbefolkningen och att det inte var lämpligt att placera dem med välsituerade personer som läkare och ingenjörer.

Det blev en medialt uppmärksammad historia och många personer reagerade starkt på villaägarnas beteende. Under denna tid hade Sverige fått influenser av den amerikanska medborgarättrörelsen som arbetade för svartas rättigheter. Den segregationen som svarta utsattes för, alltså att bland annat utestängas från vissa bostadsområden, kunde man relatera i detta sammanhang. Karl Grunevald flög ner till Simrishamn, som medicinalråd på Socialstyrelsen, för att tala med villägarna. Han upplyste villägarna om deras fördomsfullhet. Richard Sterner som var ordförande för FUB kallade det Apartheid för handikappade i en artikel i Aftonbladet. Till slut blev det en inflyttning, sannolikt som en konsekvens av det starka motstånd som villaägarna mötte.

Aftonbladet 2013

Källa: Printscreen Aftonbladet.se

 I Aftonbladet igår publicerades en artikel om ett planerat LSS-boende i Glasberga, Södertälje. Grannarna protesterar vilt mot byggandet.  Givetvis helt baserat på fördomar och rena fantasier om vad ett LSS-boende är. Man är rädd för sina barn samt att området ska förlora sin karaktär som idyll, övertygande om att deras blivande grannar är farliga.

Förhoppningsvis är det okunskap som kan förändras genom ökad kunskap. Men det kanske är så att vissa människor aldrig kommer att acceptera någon som faller utanför deras trångsynta referensramar.

Social tagging: >

2 Responses to 45 år senare men samma fördomar

  1. Harald skriver:

    Vad har hänt i Södertälje som var en bra LSS kommun?

  2. ulf uddsten skriver:

    Jag tror att Södertälje fortfarande är en bra kommun men tyvärr har ett antal ej representativa personer visat sin inskränkta och föråldrade människosyn. Dessa människor är redan bortom all hjälp och vi bör istället koncentrera oss på de positiva krafterna i Södertälje.

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: