LSS är inte synonymt med personlig assistans!

 

LSS är inte synonymt med personlig assistans även om många politiker och journalister låtsas detta i en medveten retorik! Senast nu i ett partiprogram.

Eftersom sanningen är den att ca 20 tusen personer har personlig assistans medan ca 60 tusen personer har andra insatser i LSS känns det märkligt. Och eftersom jag inte tror att varken politiker eller journalister är dumma i begreppet intelligens, så är det en medveten retorik.

Orsaken tror jag beror på att det i huvudsak är kostnaderna för personlig assistans som ökat betydligt mer än inflationen. Övriga kostnader i LSS har ökat med lönekostnadsutvecklingen samt med en blygsam volymökning. Vill man då peka på ”LSS är dyrt” eller ”LSS kostnaderna skenar” så blir det enklare med bara personlig assistans.

Historiskt har kostnaderna för personlig assistans ökat stort, från 5 miljarder kronor 1998 till 25 miljarder kronor 2012 i löpande pris, dvs. betydligt mer än inflationen (lönekostnaden). Från 2010 har dock kostnaden planat ut och ökar nu med ca 1 miljard per år, dvs. bara något mer än löneutvecklingen. Så vi kanske slipper i framtiden ord som ”skenande kostnader”, ”galopperande kostnader” och ”ökar onkontrollerat”.

Vill man nu peka på att LSS är dyrt har det varit naturligt att använda siffror från personlig assistans. Gärna ända från 1998 eller tidigare och i löpande priser.  Det har varit smart retorik att använda kostnadsökningen i personlig assistans för att ifrågasätta LSS!

Syftet att använda personlig assistans som synonym för LSS är att ifrågasätta lagen från 1993? Att den är för dyr. En märklig människosyn i Sverige i dag!

Personlig assistans har även kommit än mer i fokus på grund av Försäkringskassans hårdhänta omprövningar av assistansen.

Övriga LSS insatser har då kommit i skuggan och ”glömts bort”, vilket har utnyttjats av kommunerna för att göra kraftiga besparingar med hjälp av retoriken ovan.

I debatten om alla miljarder i kostnader har heller ingen visat på den uppsida som jag pekade på i mitt tidigare inlägg ” Vad är skillnaden mellan bidrag och avdrag” , dvs skatteintäkter för kommun och stat då minst 80 % av kostnaderna är lönekostnader samt att LSS verksamheter syselsätter minst 100 000  personer. Regeringen borde uppmärksamma denna nytta för arbetslinjen!

Reclaim LSS!

Social tagging: >

2 Responses to LSS är inte synonymt med personlig assistans!

 1. Bo Eriksson skriver:

  Harald.Tack för din artikel.Mkt diplomatisk och/men
  genomtänkt.Journalister/lobbyister/politiker måste
  hanteras ”hårdhänt” och sakligt.Artikeln är så bra att du borde skicka den till Ulf K(M) och dessutom försöka få den publicerad på förslagsvis Svd Debatt.
  Lycka till med det!!
  Undrar var RiksFUB håller hus?
  Hälsningar.

 2. Harald skriver:

  Tack Bo!
  Tidningar vill ha case, men jag kan försöka med de kontakter jag har.

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: