LSS och nyårslöften!

Ett nytt år – nya möjligheter och nya förväntningar – och kanske nyårslöften!

Kan jag få hoppas på att våra politiker har lovat att följa våra utmärkta lagar för personer med funktionsnedsättningar och sluta prata kostnader till förmån för goda levnadsvillkor och kvalité!

Kan jag hoppas på att domare och nämndemän i våra förvaltningsdomstolar följer de grundläggande intentionerna i LSS och förstår det individuella perspektivet som är tydligt i LSS och förstår hur deras egna attityder påverkar deras beslut!  Kan 2013 bli det år då domstolarana slutar att låta sig luras av kommunernas och deras företrädares SKL´s argument och tomma löften och istället tar parti för de svaga?

Kan jag få tro att 2013 blir det år då Maria Larsson överraskar oss med att ta upp utlovade och nödvändiga förbättringar i de ekonomiska villkoren för gruppen med LSS, så att de slipper ett liv i livslång fattigdom! 2013 blir det år då Maria Larsson satsar riktiga pengar på kompetenslyft för LSS personal i kommunerna.

2013 blir det år då Försäkringskassan vaknar upp och förstår att kostnader för lägenheter/gruppbostad faktiskt skiljer sig beroende på var du bor i Sverige – och att de då skrotar sitt generella system för bostadstillägg och anpassar sitt nya system till den lokala marknaden samt att det är oanständigt att inte justera sina ”tak” med inflationen!

(Läs gärna de äldre inlägg som jag länkat till i rött ovan – de är högst giltiga fortfarande)

Social tagging: > >

6 Responses to LSS och nyårslöften!

 1. eva-mari skriver:

  Ja, hoppas kan man ju alltid 🙂 Men jag tror nog vi får ”trappa upp” upplysningen till de ovan berörda, för att de skall få upp ögonen för dagens verklighet! Det känns som uppförsbacke, men då får man bara ”ta i lite till”!
  God fortsättning och Kämpa på!

 2. Harald skriver:

  Jag glömde att även media skall sluta skriva om “skenande” kostnader för LSS, utan djupare analys om vad som beror på ren inflation, speciella allmänna kostnadsökningar i boende,fler personer etc.

  DN hade en sådan artikel igen igår!Den kommenterades också tyvärr i många andra media utan källkritik.

  Jag vill att de skall skriva om funktionshindrades livsvillkor! Ett liv i fattigdom t.ex.

  De kan börja med att följa upp insändaren i sin egen tidning från 29 december “Min dotter får inte leva ett normalt liv”! Det finns som jag räknade upp en hel del att skriva om från den insändaren.

 3. Willy Engebrethsen skriver:

  Bra att FUB i Piteå tar strid för rätten att få leva som andra utan funktionsnedsättning. LSS-lagen är bra men kommuner tillåts tillämpa den
  på ett diskriminerande och icke tänkt sätt. Socialstyrelsen måste tvingas att agera!
  Hoppas riksförbundet stöttar Piteå FUB,s.

 4. Britt-Inger Halvorsen skriver:

  Jag håller med tidigare skrivare.Det börjar bli för stor skillnad mellan löntagare och personer som ej kan arbeta för sitt uppehälle. De rika blir bara rikare och de fattiga fattigare.
  – Vad kan en peson med många funktionsnedsättningar göra för att öka sitt bidrag/inkomst?
  Alla som lever behöver äta och bo någonstans, det är humant att ha en säng att sova i på natten och fyra väggar och ett tak runtom sängen. Måltiderna kan intas i samma rum och även tillagningen av den.
  Då förstår ni att bidraget/inkomsten måste räcka till att betala hyra och mat.
  Det byggs nya gruppbostäder och hyran är hög som det är i nybyggt.
  Alla vill hålla kontakt med sina kompisar och familj. Personalen hjälper ofta med mail och sms. Det kostar att ha internet och mobil, det är fina bilder och enkla texter att titta på och tyda med hjälp av personalen i gruppbostaden.
  Försäkringar och färdtjänst m.m. kostar oftast är det en God man som ordnar med det. Nöjen som dans, teater och bio är kul och att följer med på det om någon kan berätta vart det är och när det ska ske, ibland får en person själv bestämma vad hen vill göra, det kostar lika mycket som alla andra får betala. Det är kul att se nya platser eller resa på semester.
  Många utflykter och semesterresor kostar mycket för alla och det måste sparas länge innan pengarna räcker till.
  Sen finns det flera kostnader som det inte är lätt att förstå, det är för det gemensamma utrymmet, det är ett pålägg med ettusensexhundra kronor varje månad.
  Hyror höjs, maten kostar mer och ersättningen från Försäkringskassan stiger inte i samma takt!
  Ekvationen går inte ihop!
  NU behöver personer med funktionsnedsättning höjning av bidraget från Försäkringskassan för att ha ett humant liv.
  Vi måste alla hjälpas åt och dela med oss av det vi kan.
  Låt inte de rika bli rikare längre, låt oss få
  ett jämlika samhälle!

 5. Mai Eriksson skriver:

  Tog ut detta med Piteå på min Facebook sida. En av mina kompisar sitter i socialstyrelsen i Piteå.

Kommentera

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: