LSS och verkligheten i en pappas perpektiv

Det kom en Insändare i DN 2012-12-29 om Funktionshindrades rättigheter, som jag måste få visa och kommentera.

Det hade rubriken ”Min dotter får inte leva ett normalt liv” och var skriven av en pappa:

”Vad är det här för ett land? Nyss röstade alliansen och SD för bidrag till de rika för läxhjälp till deras tonåringar. Någon dag senare säger Försäkringskassan att min dotter måste gå till socialen om hon vill ha mobil, tv eller internet.

En person som omfattas av lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska kunna leva, om inte på Solsidan så ändå ett liv som vi andra. Enligt lag.

Vad betyder det?

Hen har rätt till boende i gruppbostad med särskilt stöd. För min dotter tog det två år i kö att få den rätten verkställd. Valfrihet? Glöm det! Boendet kostar 6 600 kronor och maten ytterligare drygt 2 000 kronor per månad.

Hen har en säker plats i ”utanförskapet”, med rätt till aktivitetsersättning, Min dotter får 6 236 kronor per månad efter skatt.

Hen har rätt till daglig verksamhet. För det får min dotter 6:50 kronor per timme i habiliteringsersättning. Frånvaro som läkarbesök, semester, vidareutbildning, ja allt som vi normalstörda får avtalsenliga ersättningar för, dras av. Som bäst blir det 400 kronor kvar.

Hen har rätt till gratis resor, fram och tillbaka mellan boendet och den dagliga verksamheten. Och hen har rätt till färdtjänst. Det kostar 490 kronor per månad.

Enligt lagen har hen också rätt till ledsagare. Men då min dotter bor i gruppboende med särskilt stöd har Stockholms kommun bestämt åt henne att hon bara vill göra sådant som de andra på hennes gruppboende vill göra. Egna önskemål max en gång per vecka.

Hen får handikappersättning om kostnaderna är högre än 12 000 kronor på ett år. Min dotters kostnader är cirka 10 000 kronor på ett år, så hon får inget alls. Men kostnaderna går ju inte att välja bort.

Det går inte ihop. Eventuella bostadstillägg räcker inte. Hon har inte råd med sådant som normalt ingår i ”ett liv som andra”.

Om hon vill leva som andra? ”Då är det kommunens ansvar”, svarar Försäkringskassan. Alltså socialen.

I Sverige 2013 har vi råd med läxhjälp åt de rikas barn. Men inte att ge en funktionshindrad ung människa det liv hon har rätt till enligt lag.”

————————————————————————————————-

Insändaren pekar på flera problem med LSS i verkligheten!

  1. Trots att det är en rättighetslag kan kommunerna strunta i detta utan personliga sanktioner
  2. Valfrihet (LOV) finns inte för LSS personer, t.ex. vad gäller bostad
  3. Ett liv i fattigdom är vad som erbjuds istället för goda levnadsvillkor – ett liv som andras.
  4. FK har bestämt med öppna ögon om hur verkligheten ser ut i storstäder att en lägenhet max får kosta 5000 kr per månad i sitt system för bostadsbidrag. Allt över detta får betalas av den enskilde eller hens anhöriga.
  5. Att vissa garanterade rättigheter som ledsagare och kontaktperson har tagits bort om du bor i gruppbostad med motivering att personalen skall sköta allt, vilket de inte kan i praktiken pga. knapp resurstilldelning. Dvs. lagvidrigt igen då insatser bara kan tas bort ”om behovet tillgodoses (Obs! i praktiken) på annat sätt”.
  6. Ingen vill ta ansvar för rätten till goda levnadsvillkor utan skyller på varandra som FK och kommunerna. Regeringen vill heller  inte ta ansvar då de gett Socialstyrelsen både för få och trubbiga verktyg.
Social tagging: >

5 Responses to LSS och verkligheten i en pappas perpektiv

  1. ulf uddsten skriver:

    Sorgligt att välfärdssverige inte klarar av att leva upp till sina egna lagar.

    Läns FUB Stockholm kommer att ordna en helkväll med temat Ekonomi torsdagen 7 februari 18:00-20:00. Syfte med mötet är bla att informera om vilken ekonomisk ersättning som du som funktionshindrad har rätt att få. Vi kommer även att diskutera vad du som anhörig bör tänka på för att din son/dotter skall få det så ekonomiskt bra som möjligt.

  2. Harald skriver:

    Kom och prata ekonomi!
    Vi bjuder in till en kväll om ekonomi. Vi tänker samtala i grupper om olika ämnen.
    Arbete – om arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning.
    Ersättningar och ekonomiskt stöd – om exempelvis aktivitetsersättning och sjukersättning.
    Boende – kostnader som rör hyra och exempelvis bostadstillägg.
    Arv – hur kan man undvika att allt inte går till hyra.
    Datum: torsdagen den 7 februari
    Tid: 18:00 till 20:00
    Plats: Handikappförbundets samarbetsorgan, Sturegatan 4 A, Sundbyberg.
    Om ni är intresserade anmäl er till Lena Håkansson, lena.hakansson.fub@telia.com eller 08-546 404 56

  3. Ann-Charlotte Granström skriver:

    Låter bra med en studiedag ang ekonomi. Men också otroligt viktigt att politiker och allmänhet får detaljerad inblick i hur förhållandena ser ut för människor med funktionsnedsättning, t ex vad gäller boende, arbete, studier,ledsagning och bidragssystem. Hoppas att vi är riktigt många som skickar sina synpunkter till DN nu, när en förälder gett oss så
    god draghjälp. Om vi är många som hör av oss kanske DN kan göra ett reportage så småningom och kanske andra media också hakar på. Jag tror det är få människor som förstår vilken känslomässig misär människor med funktionsnedsättning kan leva i – just pga de förhållanden som tas upp i insändaren. Denna misär blir också samhällsekonomiskt kännbar – inte sparar man ens pengar, som många politiker och kommuner tycks tro. Hoppas också att riks-FUB ger en kommentar i media.

  4. Harald skriver:

    Jag har skrivit till anvarig reporter annika.folcker@dn.se för gårdagens negativa artikel om ”skenande” kostnader för LSS
    http://www.dn.se/sthlm/okade-kostnader-nar-fler-far-diagnos
    och föreslgit att hon skall skriva om det insändaren ovan pekar på.

    Det behövs nog många mail så skriv ni andra också.

  5. Kia Mundebo skriver:

    Mycket bra initiativ av FUB Stockholms Län att ordna en temakväll om ekonomi!

    Det är verkligen ett angeläget ämne att ta upp.

    FUB:s Förbundsstämma har prioriterat ekonomi för personer med utvecklingsstörning genom att ge kommittén för Arbete och Daglig verksamhet i uppdrag att utreda frågan med ett helhetsperspektiv.

    Det vill säga; vi ska se över ekonomin över hela livet, i olika situationer och beträffande utgifter och inkomster. Nästa år, det vill säga år 2014, ska kommittén redovisa vad den kommit fram till.

    Vi behöver ta del av exempel och all den kunskap som finns hos FUB:s medlemmar för att få ett bra underlag att arbeta vidare med.
    Jag ser den 7 februari som ett utmärkt tillfälle att få material från Stockholms Läns FUB:are att ta med till kommittén.
    Det är dessutom ett bra tillfälle för mig som relativt nyanställd att få möta fler medlemmar – något jag ser fram emot!

    Mvh
    Kia Mundebo
    Ombudsman

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: