Ge dem lillfingret så tar de hela handen

Jag läste just att lilla Vimmerby utökat sin planerade gruppbostad med ytterligare en lägenhet. Jag trodde att det mest var ett problem i vårt storstadslän, där det som standard i de flesta kommunerna nu är 6 boende och i flera fall 7 och senast nu i Upplands Väsby 10 lägenheter.

En mycket speciell dom i Regeringsrätten RÅ 2000 ref.42 godkände 6 boende. Det förtjänar att påpekas att det här handlade om en gruppbostad med 5 inflyttade boende och en förberedd lägenhet som man ville ta i anspråk. I grunden handlade det om ett kompisgäng som i sig själv inte hade något emot att få en sjätte kompis in i boendet. Därtill kommer att Regeringsrätten såg att tillsyn gjorts och att goda levnadsvillkor var möjligt.

I SOSFS 2002:9 (Socialstyrelsens föreskrifter) står om antalet boende står därför numera:

I en gruppbostad bör i regel endast tre till fem personer bo. Ytterligare någon bör kunna accepteras men endast under förutsättning att samtliga personer som bor i gruppbostaden tillförsäkras goda levnadsvillkor.

Här gav Socialstyrelsen lillfingret!

Kommunerna tar inte hänsyn till att det också står:

Så långt det är möjligt bör huvudmannen beakta de boendes önskemål och synpunkter när det gäller sammansättningen av den grupp som skall bo i gruppbostaden.

Eftersom i LSS skall individuella behov gälla står också:

För vissa personer med omfattande funktionshinder är det särskilt viktigt att antalet kontakter i den närmaste miljön är begränsat.

Men kommunen tog hela handen och planerar utan hänsyn till vem som skall bo på gruppbostaden! Och vissa kommuner som Upplands Väsby planerar för nya institutioner. Det blir billigast för kommunen!
Reclaim LSS!

Social tagging: >

9 Responses to Ge dem lillfingret så tar de hela handen

 1. Lennart Tehage skriver:

  Utvecklingen är skrämmande! Kommunerena har totalt tappat respekten för Socialstyrelsens riktlinjer och man kan i stort sett göra som man vill då risken för att drabbas av vite eller råka ut för en oanmäld eller anmäld tillsyn är minimal. Se gärna artikeln i senaste numret av Intra.

  När tänker någon politiker/minister sätta ned foten och föreslå en skärpt lagstiftningen och höja vitesbeloppen för de lagtrotsande kommunerna?

  Reclaim LSS.

 2. Maj-Britt Lind skriver:

  Om man inte tycker att Socialstyrelsenn sköter sig – vem vänder man sig till då?

 3. Harald skriver:

  Det är naturligtvis rent teoretiskt billigast att med så små lägenheter som möjligt och på så liten markyta som möjligt.
  Se på våra burhöns.
  Men liksom för hönsen är detta inte goda livsvillkor!

 4. Lennart Tehage skriver:

  Ärligt talat, Maj-Britt – jag vet faktiskt inte om vi har någon annan instans dit vi kan vända oss. Vi trodde väl alla att det skulle bli bättre och en mer frekvent och kontinuerlig tillsyn…Jag tror att vi måste uppvakta riksdag och regering. Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet borde väl vara en bra ”måltavla” för vår kritik?

  Reclaim LSS!

 5. Lillemor Holgersson skriver:

  Vi har samma problem i Lidköping, antal boende i Gruppbostäder ökar. Tjänstemännen säger att de har pratat med socialstyrelsen och fått ok därifrån.

 6. Lennart skriver:

  Lillemor, vi borde definitivt ta upp utvecklingen i FS och se till att vi uppvaktar ansvariga politiker men också på Socialstyrelsen! Både vad det gäller att antalet boende i gruppbostäderna ökar men också om den minst sagt bristfälliga tillsyn som vi kunde läsa om i bl.a. Intra.

  Reclaim LSS!
  Lennart

 7. Harald skriver:

  Vad som skrämmer mig mest är att vårt rättssystem inte fungerar!Förvaltningsdomstolarna dömer olika i Sverige samt inte efter intentionerna i LSS, utan faller för kommunernas och SKL´s juristers partsinlagor. Och den enskilde har inte råd med att möta upp med egen jurist. Dessutom har de flesta jurister och domare dålig kunskap om LSS.

 8. Mai Eriksson skriver:

  Ett stort problem är att det är alltför få som protesterar. Har du väntat länge på att få flytta hemifrån så tar du det som erbjuds i de flesta fall,nära nog oavsett vad det är. Ett rum, ett rum och en toalett, en minilägenhet som du knappt kan vända dig i. Än mindre ha övernattande föräldrar, syskon eller vänner i. Risken är att vi genom att inte oftare säga nej är med om att devalverar LSS lagen.

 9. Harald skriver:

  Väldigt få vågar som du och jag att protestera. Vad händer då för mitt barn? Som anhörig blir man via sitt barn lika utsatt för kommuntjänstemännens godtycke, eller hur?
  Och de som tar mod till sig och går till förvaltningsdomstolen blir till 80 % besvikna!
  Domstolarna hjälper till att devalvera en bra lag och hur skall vi komma åt detta?
  Det handlar om attityder och det är det svåraste att påverka!

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: