Vem styr budskapet?

Den 28 augusti satt jag och slötittade på nyhetsmorgon på TV4. Rubriken löd ”nya mediciner dyrt för samhället” och ingressen var att nya mediciner mot stroke kraftigt skulle öka våra kostnader för sjukvård. Så långt hade jag inte vaknat. Inslaget fortsatte och det framkom att de nya medicinerna skulle kräva betydligt mindre uppföljningsbesök hos läkaren och att kostnaden för medicinen per patient och dag ökade från 17 kronor till 25 kronor! Då vaknade jag upp och räknade snabbt ut att medicinkostnaden för en patient således ökade med knappt 3000 kronor per år – vilket snabbt tjänas in med ett par färre läkarbesök! Dvs. sanningen är att de nya medicinerna snabbt blir lönsamma och sparar på vår sjukvård.

Vem som är källan till det felaktiga budskapet har jag inte lyckats finna ut och då inte heller om det finns något syfte eller bara är slarv. Däremot ser jag att budskapet sprids i kortare version i många medier och blir kanske därför en sorts sanning!

Varför jag berättar denna historia är för att jag ser en parallell till det länge använda budskapet ”att LSS är för dyrt”. Detta har spridits som ett virus bland kommunerna och politiker. Här vet jag nog var källan finns och vad syftet var. SKL är källan och syftet var att få staten att betala mer och helst hela kostnaden för LSS.

Om budskapet stannat vid normal retorik, som en intresseorganisation kanske skall syssla med i sina medlemmars intresse, så kunde vi negligerat det som förhandlingsinlägg. Men under senare år har vi tyvärr sett negativa konsekvenser på t.ex. ledsagare, kontaktpersoner, personal, vidareutbildning, boende, etc. Nu måste vi som intresseorganisation reagera.
I min kommun är alla delar av skolan såsom Förskolan, Grundskolan och Gymnasieskolan samt även Äldreomsorgen dyrare än LSS. Det gäller säkert de flesta kommuner. Om dessa verksamheter diskuteras inte vad som är dyrt utan vem som ger sämst kvalité eller om vart eventuella vinster tar vägen eller om LOV är bra eller dåligt. Dvs. mer ideologi och kvalité, vilket jag skulle välkomna även inom LSS i stället för som nu vem skall betala för LSS.

Jag är rädd att budskapet ”LSS är för dyrt” nu blivit en sanning inte bara för regeringen som var ursprungliga mottagaren, utan även för domare, handläggare, personal, anhöriga, m.fl. vanliga medborgare. Det är förödande för LSS huvudsyfte ”ett liv som alla andra”. Just nu backar vi tillbaka till utanförskap och institutionalisering.
Dags för ”Reclaim LSS”!

Social tagging:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Något är helt fel i vårt rättssamhälle | FUBbloggen

Lämna ett svar

Följ oss

Få alla nya inlägg direkt på din e-post

Skriv in din e-post: